Bij een kasteel of paleis hoort natuurlijk ook een mooie tuin of park. Deze zijn ideaal om heerlijk doorheen te wandelen of te bewonderen wanneer u tijdens een dagje uit een kasteel bezoekt. In Nederland zijn veel kastelen omgeven door dit soort tuinen, die vooral aangelegd werden om de rijkdom van de eigenaar te weerspiegelen. In dit artikel leest u meer over hoe de adel bijzondere planten in hun kasteeltuinen had. Ook leest u welke inspiratie buitenlandse kasteeltuinen op de Nederlandse hadden en krijgt u een paar voorbeelden van kasteeltuinen die een bezoek waard zijn.
Bijzondere planten
Nederlandse kasteeltuinen staan bekend om de vele soorten bijzondere bloemen en planten. Dit is niet vreemd. Al sinds de 16de eeuw staat Nederland bekend om de bloemenkwekerij, waaronder vooral tulpen. Tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw brachten de handelsschepen allerlei exotische plantensoorten mee uit de kolonies. Dit viel bijzonder in smaak bij botanici, verzamelaars en de adel. In deze tijd had niet alleen de adel de mogelijkheid om kastelen te bewonen. Rijke kooplui konden hun eigen paleizen laten bouwen, die gepaard gingen met indrukwekkende tuinen met zeldzame planten. Vaak werkten ze samen met landschapsarchitecten, waardoor er een unieke stempel op het landschap werd gedrukt. Voorbeelden zijn De Hofwijck, de tuin van het herenhuis van Constantijn Huygens en Landgoed Singraven. Rond de 17de eeuw werden de kasteeltuinen al opengesteld voor publiek. Iedereen kon er op deze manier van genieten.
[do_widget id=enhancedtextwidget-36]
Inspiratie uit het buitenland
In de 17de eeuw lieten landschapsarchitecten zich vaak inspireren door buitenlandse invloeden en dan vooral door het Franse tuinontwerp. Dit veranderde na het jaar 1750, toen de Engelse stijl populairder werd, met veel romantische en spontane begroeiing. Een goed voorbeeld van een combinatie is de tuin van Slot Zuylen. Hier wisselen keurig geknipte heggen zich af als een muur die door de tuin heen slingert. Ook de tuinen van Kasteel Duivenvoorde uit het jaar 1849 zijn een perfecte combinatie van Franse en Engelse invloeden. Landschapsarchitect Jan David Zocher heeft hier veel kronkelpaadjes en fonteinen toegepast. Later herontwierp hij ook de tuinen van Paleis Soestdijk en Kasteel Groeneveld. Michael van Geest is een beroemde architect van tegenwoordig. Om zijn tuinen te bewonderen moet u naar Kasteel de Haar, Kasteel Keukenhof of Paleis het Loo. Momenteel wordt Paleis Het Loo gerenoveerd en is het gebouw zelf niet toegankelijk. Bekijk de toegangstijden voor de indrukwekkende tuinen op www.paleishetloo.nl.
Bijzondere tuinen
Zoals u al eerder kon lezen, in Nederland zijn er veel indrukwekkende tuinen te bewonderen. De meest verfijnde tuin is waarschijnlijk die van Paleis het Loo. Het kasteel stamt uit het jaar 1685, gebouwd voor stadhouder Willem III en Mary Stuart. Zij hield erg veel van zeldzame planten en bloemen. Onder andere hierom staan er in de door de Franse architect Daniël Marot ontworpen tuin veel bijzonderheden. Er zijn zelfs replica’s van Delfts blauwe vazen met sinaasappelbomen en ananasplanten te zien. Een andere aanrader is Kasteel Sypesteyn in Utrecht. Hier vindt u tal van mooi gesnoeide heggen, exotische bomen en een doolhof. Ook de tuin van Kasteel de Haar is een bezoekje waard, met de Romeinse tuinen, rozenperken en vijvers. Een ander bijzonder kenmerk van de kasteeltuinen is het feit dat er vaak eeuwenoude bomen te vinden zijn, zoals in Kasteel Amerongen, die getuigen van de historie van de plek. Op landgoed Twickel is zelfs één van de 25 botanische tuinen van Nederland te vinden.
Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.