Reizen.be > Kingston: hoofdstad van Jamaica en bakermat van de reggae
Bob Marley Museum

Kingston: hoofdstad van Jamaica en bakermat van de reggae

De hoofdstad van Jamaica is Kingston en is gelegen aan de zuidoostkust van het eiland. Twee delen vormen het centrum van de stad: aan de ene kant de historische binnenstad en aan de andere kant New Kingston. Kingston zag het levenslicht in 1762 als een plaats van overlevenden na een aardbeving. Pas in de jaren zestig vond er een grote gedaanteverwisseling plaats in de stadsontwikkeling. De internationale belangstelling vanuit de hele wereld voor de reggaemuziek zorgde voor een gigantische boost. Winkels, kantoren en banken schoten als paddenstoelen uit de grond. Het was meteen de geboorte van New Kingston. Momenteel speelt Kingston een grote rol in de economie van Jamaica. De stad is ook de thuishaven van ziekenhuizen, scholen en universiteiten. De belangrijkste industrieën van de stad zijn de scheepvaart, toerisme en kledingproductie.

Bob Marley Museum
© Jamaica Tourist Board

Het Bob Marley Museum

Voordat Bob Marley beroemd werd, groeide het reggae icoon op in Nine Mile, dat zich situeert in de heuvels boven Ocho Rios. In Nine Mile ligt trouwens zijn stoffelijk overschot, samen met dat van zijn moeder Cedella Booker Marley. Het ouderlijke huis werd goed geconserveerd met veel voorwerpen die door de reggaekunstenaar en zijn naaste familieleden destijds werden gebruikt: de potten en pannen, zijn kledingstukken en zijn favoriete gitaren. Tijdens de rondleiding in het museum in Kingston zal je zien waar Bob Marley zijn wereldhits schreef en ook de favoriete plaats waar hij zijn ganja – de codetaal die rastaliefhebbers gebruiken voor marihuana – rookte. De internationale onderscheidingen staan uitgestald in het museum. Het Bob Marley Museum in Kingston is ook het huis waar de legendarische reggae artiest op volwassen leeftijd woonde tot aan zijn dood.

Jamaica en reggae zijn met elkaar verweven. Laat je even meedrijven op de sfeer en de muziek in deze video.

[do_widget id=enhancedtextwidget-39]

Port Royal en the Pirates of the Caribbean

Port Royal werd ooit als slechtste stad op deze aardbodem omschreven. Het was de broedplaats waar piraten, slaven en prostituees elkaar vonden. Het was een stad waarbij één op de vier gebouwen een bar of een bordeel was. Maar op 7 juni 1692 keerde letterlijk en figuurlijk het tij wanneer het stadje in een vloedgolf werd ondergedompeld. Twee derde van de stad werd van de kaart geveegd. Voor velen was de vernietiging geen drama of noodlot, maar werd het aanzien als een goddelijke vergelding. Tegenwoordig is Port Royal een klein kustdorpje. In de films ‘Captain Blood’ en ‘Cutthroat Island’ werd Port Royal nog gebruikt als decor. Ook in de eerste afleveringen van de serie ‘The Pirates of the Caribbean’.

Port Royal
© Jamaica Tourist Board

Het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum heeft de taak om alle documenten met een culturele waarde te verzamelen en te bewaren. Het doel van het Nationaal Museum Jamaica – kortweg NMJ – is om de Jamaicanen en toeristen op het eiland bewust te maken van het culturele erfgoed. Zo worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Onderzoek en tentoonstellingen zijn de kernactiviteiten van het Nationaal Museum.

Het Devon House

Een van de meest gevierde historische bezienswaardigheden van Jamaica, het Devon House, is de architecturale droom van Jamaica’s eerste zwarte miljonair, George Stiebel. Het landhuis is een prachtige mix van Caribische en georgiaanse architectuur, ingericht met een collectie van Jamaicaanse, Engelse en Franse antieke stukken en reproducties. Perfect verzorgde en weelderige, groene gazons omringen het huis. In 1990 werd het door de Jamaica National Heritage Trust tot nationaal monument uitgeroepen. Nu staat het synoniem voor plezier, familie-entertainment en recreatie, waar gasten rondleidingen krijgen, kunnen winkelen, dineren en ontspannen.

Devon House
© Jamaica Tourist Board

Wil je meer weten? Kijk op www.visitjamaica.com.
Proef de sfeer op het eiland in de zon! Bekijk deze video.
Krijg je niet genoeg van Jamaica? Volg het Caraïbische eiland op Facebook en op Instagram!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *