Reizen.be > Beroemde Nederlandse kasteelbewoners- en gasten
Muiderslot

Beroemde Nederlandse kasteelbewoners- en gasten

Nederland kent vele prachtige kastelen! Hoewel deze kastelen inmiddels niet meer echt bewoond worden, zijn er in het verleden vele bijzondere gasten langs geweest. Maar welke beroemde Nederlandse kasteelbewoners en -gasten hebben zij zoal mogen ontvangen?

Muiderslot
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

De Nederlandse kastelen

De Nederlandse kastelen zitten ietwat anders in elkaar dan de kastelen die u vaak ziet in Duitsland, Engeland of Frankrijk. Waar in de meeste gevallen de kastelen werden bewoond door adel, zat dat in Nederland net iets anders! Ook hier vond de adel zijn plek in een kasteel, maar wanneer je een rijke burger of koopman was, was het ook mogelijk om een kasteel te bouwen of te kopen. Dit is één van de redenen waarom Nederlandse kastelen vaak worden bezocht door buitenlandse gasten. Veel Nederlandse kastelen zijn inmiddels geopend voor een toeristisch publiek.

[do_widget id=enhancedtextwidget-36]

De koninklijke familie

Heel gek is het niet, maar de koninklijke familie is natuurlijk één van de bijzondere families die de Nederlandse kastelen heeft bewoond. Eén van de meest bijzondere Nederlandse kastelen werd gebouwd door Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. Dit kasteel heet Paleis Het Loo en u kunt het vinden in Apeldoorn. Het kasteel staat bekend om zijn bijzondere architectuur, voornamelijk omdat het aan de extravagante kant was. Het kasteel werd in een latere periode ook bewoond door Koningin Wilhelmina en het werd door haar beschouwd als één van haar favoriete paleizen. Na de Tweede Wereldoorlog had zij hier zelfs Winston Churchill te gast. Momenteel wordt Paleis Het Loo gerenoveerd en is het gebouw zelf niet toegankelijk. Bekijk de toegangstijden voor de indrukwekkende tuinen op www.paleishetloo.nl. Enkele andere kastelen die zijn bewoond door leden van de koninklijke stand zijn onder andere Kasteel Duivenvoorde, Kasteel Bergh en Kasteel Wychen.

Huis Doorn
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Literaire figuren en geleerden

Ook veel bekende literaire figuren vonden hun plek in een Nederlands kasteel. Voorbeelden hiervan zijn Pieter Corneliszoon Hooft op Kasteel Muiderslot en Belle van Zuylen op slot Zuylen. Eén van de meest bekende personen die ooit op een kasteel heeft gewoond, is Hugo de Groot. Deze geleerde wordt gezien als de grondlegger van het volkenrecht, maar staat vooral bekend om zijn magnifieke ontsnapping vanuit Slot Loevestein, richting Parijs.

Staatsmannen en vorsten

De Nederlandse kastelen hebben ook zeker bezoek gehad van staatsmannen en vorsten. De jongere broer van Napoleon Bonaparte: Louis Bonaparte werd in 1806 koning van Nederland. Toen hij koning was, woonde hij in Paleis Huis ten Bosch (Den Haag) en hij vertrok uit dit paleis pas toen hij afstand moest nemen van de troon. Ook de Duitse keizer Wilhelm II vond zijn onderkomen in een Nederlands kasteel. Vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog vluchtte deze keizer richting Nederland, waar hij de rest van zijn leven in ballingschap zou blijven wonen. De keizer woonde eerst in Kasteel Amerongen en later in Huis Doorn.

[do_widget id=enhancedtextwidget-36]

Overige beroemdheden

Er zijn nog veel meer bijzondere gasten die een bezoekje hebben gebracht aan de mooie Nederlandse kastelen. Vooral Kasteel de Haar was geliefd bij buitenlandse gasten en werd gezien als een van de mooist ingerichte kastelen in Europa. Het kasteel trok bezoekers zoals Yves Saint Laurent, Coco Chanel, Gregory Peck en Roger Moore. Ook Anne Frank heeft een bezoek gebracht aan landgoed Groot Warnsborn in Arnhem. En? Wanneer mogen we u verwelkomen op een Nederlands kasteel?

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *