Reizen.be > Jamaica speelt de hoofdrol
Golden Eye

Jamaica speelt de hoofdrol

Hoe zou het zijn de locatie waar je favoriete film is opgenomen te bezoeken? Het Caribische eiland Jamaica is een zeer populaire filmlocatie. Talloze populaire films en vele klassiekers zijn hier opgenomen, van James Bond tot Blue Lagoon. In dit artikel lees je over welke films waar precies zijn opgenomen, zodat ook jij je in Jamaica in een film kunt wanen.

Golden Eye
© Jamaica Tourist Board

James Bond
Wat niet iedereen weet, is dat het personage James Bond in Jamaica werd geboren. Auteur Ian Fleming kwam voor het eerst op het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam zich voor er te gaan wonen. In het jaar 1946 kocht hij een stuk land in Oracabessa en noemde het Golden Eye, waar hij uiteindelijk alle 13 James Bond boeken schreef. Hij kreeg zijn inspiratie uit wat hij in de oorlog had meegemaakt en ook de natuur van het eiland inspireerde hem. Zo erg zelfs dat het landschap regelmatig in zijn boeken werd beschreven. De allereerste James Bond film ‘Dr. No’ met Sean Connery en Ursula Andress werd in 1961 onder andere gefilmd in hoofdstad Kingston en St. Mary. Een van de locaties die beroemd is geworden door de film is Lauging Waters, waar de beroemde scène werd gefilmd waarin Ursula Andress uit het water komt gelopen. De latere film ‘Live And Let Die’ met Roger Moore als James Bond werd deels gefilmd in Ocho Rios en Falmouth, beide gelegen aan de noordkust van het eiland. Het laatste nieuws is dat de allernieuwste film over James Bond momenteel opnieuw wordt opgenomen op Jamaica. Locaties voor de 25ste Bondfilm zijn onder andere de Golden Eye. In april 2020 komt de film uit.

[do_widget id=enhancedtextwidget-39]

Papillon
De avonturenfilm Papillon uit het jaar 1973 gaat over een crimineel die wordt veroordeeld voor moord en levenslang krijgt. De veroordeling is onterecht, maar hij moet toch naar de gevangenis. Hij doet een ontsnappingspoging, maar deze mislukt. Vervolgens wordt hij naar een gevangenis gestuurd waar het nog nooit iemand is gelukt te ontsnappen. Jamaica was een belangrijke filmlocatie voor deze klassieker. Er werden scènes gefilmd in een grot bij de kliffen van Negril. Ook de stad Falmouth was een locatie, net als de moerassen bij Ferris Cross.

Blue Lagoon
De beroemde film uit 1980 met Brooke Shields gaat over twee kinderen die op een eiland stranden na een schipbreuk. Ze groeien op op het eiland, maar hebben geen idee van de buitenwereld en wat hun lichamelijke ontwikkeling te betekenen heeft. Deel van de film is opgenomen in Jamaica. De blauwe lagune is zeer typerend voor het eiland. De Blue Lagoon ligt in Portland en is erg populair bij toeristen. De kleur van het water verandert naarmate de dag vordert. Het is een zeer indrukwekkende en mooie plek. De diepte van de lagune is ongeveer 60 meter.

Blue Lagoon
© Jamaica Tourist Board

Cocktail
Het romantische drama Cocktail met Tom Cruise uit 1988 is een ander voorbeeld van een film die grotendeels is opgenomen in Jamaica. De film gaat over een bartender die naar het eiland afreist om daar achter de bar te gaan werken. Daar wordt hij verliefd maar heeft toch een onenightstand met een ander, waarna hij er alles aan doet om het meisje van zijn dromen voor zich terug te winnen. De film is gefilmd op het vliegveld van Montego Bay, in een beachbar in Port Antonio en bij de Reach Falls.

Cool Runnings
Deze Amerikaanse komische film uit 1993 is gebaseerd op de deelname van een Jamaicaans bobsleeteam aan de Olympische Winterspelen in Calgary in 1988. Drie sprinters, een zeepkistracer en een ex-bobsleeër (hun coach) willen koste wat het kost deelnemen aan de Olympische Spelen en dat kan alleen nog met de bobslee. In het begin worden ze nogal meewarig onthaald in Calgary, maar uiteindelijk veroveren ze dan toch hun plaats in de bobsleewereld.

Wil je meer weten? Kijk op www.visitjamaica.com.
Proef de sfeer op het eiland in de zon! Bekijk deze video.
Krijg je niet genoeg van Jamaica? Volg het Caraïbische eiland op Facebook en op Instagram!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *