Reizen.be > Zo voorkom je problemen met je lenzen tijdens je vakantie

Zo voorkom je problemen met je lenzen tijdens je vakantie


Contactlenzen worden door miljoenen mensen over de hele wereld gedragen. En als ze perfect zitten en de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen tijdens het dragen, kunnen ze urenlang bijna onzichtbaar zijn. Maar naarmate het einde van de dag nadert, kunnen de ogen droog en geïrriteerd raken, dit betekent dat er wat meer aandacht besteed moet worden bij het dragen ervan. Vooral op vakantie in zomerse oorden waar we meer tijd buitenshuis doorbrengen kan het soms moeilijk zijn voor dragers van contactlenzen. Boosdoeners, zoals een verhoogde blootstelling aan zon, wind en zand kunnen ervoor zorgen dat de ogen aan het eind van de dag moe en rood zijn. Hier volgen vijf geweldige tips voor het dragen van contactlenzen op vakantie.

© pixabay.com

Tip 1: Reizen per vliegtuig met lenzen in.

Het vliegen voor personen die contactlenzen dragen kan op zijn zachtst gezegd onprettig zijn. De hoge luchtdruk en droge lucht in de cabine zorgen voor dehydratie en irritatie van de ogen, hierdoor kunnen je lenzen ongemakkelijk aan gaan voelen. Maar het dragen van lenzen betekent niet dat de vliegreis een onaangename ervaring moet zijn. Een flesje bevochtigingsdruppels meenemen in de handbagage kan als voor een hele verademing zorgen. Houdt wel rekening met de wettelijke norm van niet meer dan 100 ml vloeistof mee het vliegtuig in. Zorg ervoor dat het flesje binnen handbereik is om droge ogen te voorkomen. Sla tijdens de vlucht het dutje over. De meeste onder ons weten dat slapen het contact met zuurstof naar je ogen afsnijdt en het hoornvlies kan beschadigen. Vermijdt in slaap vallen of verwijder je lenzen.

Tip 2: Door het gebruik van daglenzen voorkom je vele ongemakken.
Door tijdens de vakantie meer bloot te staan aan zon en wind, kunnen je contactlenzen meer irritatie en roodheid veroorzaken, in plaats van een helder en comfortabel zicht. Ervaar je meerdere keren per dag een zanderig gevoel bij het dragen, dan is het misschien verstandig om daglenzen te nemen. Biofinity is daarentegen een zeer goede keuze, aangezien het een comfortabele lens is. Het ademende ontwerp van de Biofinity lenzen houdt vocht vast, zodat je ogen gezond en wit blijven. Het unieke materiaal zorgt ervoor dat je de contactlenzen niet alleen overdag, maar als je zou willen ook ’s nachts kunt dragen. Dat is wel zo handig op vakantie. Elke dag kun je een gloednieuwe, perfecte schone contactlens plaatsen en aan het eind van de dag gooi je de lens weg. Dagelijks nieuwe lenzen is het antwoord voor mensen met voortdurend droge ogen of overgevoeligheid.

Tip 3: Als je zwemt met contactlenzen neem dan daglenzen.

Tijdens vakantie moet je altijd rekening houden dat het doorgaans niet zo nauw wordt genomen met de hygiëne van zwem- en bubbelbaden, douches, enzovoorts. Dit soort warme omgevingen zijn broedplaatsen voor acanthamoeba, een micro-organisme waarvan bekend is dat het een zicht bedreigende acanthamoeba keratitis infectie kan veroorzaken. Ondanks dat het niet zo vaak voorkomt, is het belangrijk om daglenzen te nemen om infecties zoveel mogelijk te vermijden. Hoge concentraties acanthamoeba vind je in stilstaande, warme rivieren en meren, maar praktisch nooit in zeewater. Om infectie helemaal uit te sluiten is het misschien verstandig om in dat soort wateren een chloorbrilletje te dragen.

Tip 4: Zorg voor een back-up op je excursie tijdens vakantie.

Tijdens de vakantie zijn er veel mensen die een excursie boeken om leuke dingen te doen, zoals het bezichtigen van speciale locatie of het is een doe vakantie waar wat lichamelijke arbeid aan te pas komt. Dan is het handig om extra lenzen op die dag als back-up bij je te hebben. Hiervoor zijn mooie, duurzame en stevige contactlens dozen verkrijgbaar. Het verliezen van zachte lenzen gebeurt sporadisch, maar als het gebeurt, is het handig om extra lenzen bij je te hebben om niets te missen van een dag die je waarschijnlijk geen tweede keer meer meemaakt.

Tip 5: Bescherm je ogen tegen ultraviolette stralen met een zonnebril.

Het klinkt logisch, in de zomer een zonnebril dragen om je ogen te beschermen. Het zou je verbazen als je is wist hoeveel mensen er in de zomer zonder zonnebril rondlopen. Een zonnebril geeft je ogen een ontspannen, comfortabel gevoel en het beschermt tegen ultraviolette straling van de zon. Misschien een niet zo voor de hand liggende reden voor dragers van contactlenzen om een zonnebril te dragen, maar buiten dat het beschermt tegen straling biedt het ook een barrière tegen winderige dagen en voorkomt het uitdroging van de ogen. Kortom: Bescherm je ogen, zodat je vakantie geen kwelling wordt.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *