Reizen.be > De Blue Mountains: de kroon op de Jamaicaanse natuur
Blue Mountains

De Blue Mountains: de kroon op de Jamaicaanse natuur

De Blue Mountains is met zijn 45 kilometers de langste bergketen van Jamaica en één van de grootste in het Caribisch gebied. De berg bevindt zich ten noordoosten van Kingston, in het oosten van het eiland. Steile hellingen en een gevarieerd reliëf produceren een koele omgeving te midden van de tropische vegetatie. Maar het zijn de honderden paden die de dorpen verbinden met de plantages en met elkaar die de authentieke sfeer van de Blue Mountains uitmaken. Deze wegen worden ook nu nog gebruikt door de dorpelingen die in de bergen wonen.

Blue Mountains
© Jamaica Tourist Board

Fauna en flora
De klimatologische diversiteit van de Blue Mountains zorgt voor de groei van een veelzijdige en weelderige vegetatie, waaronder torenhoge bomen en meer dan 500 soorten bloeiende planten. Boven 2.000 meter boven zeeniveau vind je een elfachtig bos met knoestige bomen die bedekt zijn met hangende mossen, kleine orchideeën en verschillende soorten varens. In de Blue Mountains leven meer dan 200 soorten vogels, waarvan een aantal wereldwijd bedreigd zijn, en de tweede grootste vlinders ter wereld, de Papilio Homerus, gebruiken de berg als hun thuisbasis.

[do_widget id=enhancedtextwidget-39]

Koffieplantages
De rijke, voedzame gronden van de hellingen van de Blue Mountains zorgen voor de perfecte agrarische omstandigheden waarin de beroemde Blue Mountains koffiebonen worden gecultiveerd. Volgens fijnproevers is het de ultieme koffie. De sensationele, rijke smaak gecombineerd met een ongekende zachtheid maken van dit lokaal geteelde product een culinair wonder.
De Jamaicaanse Blue Mountain Coffee wordt geteeld tussen 2.000 en 5.000 voet boven zeeniveau. Hagley Gap, die zich het dichtst bij Blue Mountain Peak bevindt, Silver Hill en Mavis Bank zijn enkele landbouwgemeenschappen op de bergketen.
De koffiebonen worden altijd met de hand geplukt. Blue Mountain werkt samen met Organo Gold om Blue Mountain-koffie met Ganoderma te introduceren. Het is hun bekende blauwe bergkoffie, gecombineerd met één van de krachtigste antioxidanten uit de natuur en de meest gevierde van alle Chinese kruiden, Ganoderma Luciduim.

Koffie
© Jamaica Tourist Board

Wandelen naar Blue Mountain’s Peak
Het hoogste punt van Jamaica is de Blue Mountain Peak, die 2.256 meter boven zeeniveau ligt. Vanaf deze top kan je op een heldere dag 210 km verderop Cuba zien liggen. Vanaf Abbey Green en vanaf Mavis Bank vertrekken begeleide nachtwandelingen (4 uur durende tocht) met als doel de zonsopgang te kunnen aanschouwen bij aankomst op de top. Een op zijn zachtst gezegd bijzondere ervaring.

Unesco Werelderfgoed
In 2015 werden de Blue Mountains, samen met John Crow Mountains, erkend als natuur en cultuur werelderfgoed. Niet alleen de gevarieerde fauna en flora hebben hiertoe geleid maar ook de geschiedenis van de bergketen, die als eerste onderdak bood aan de inheemse Tainos en vervolgens aan de gevluchte slaven, de Maroons. De Maroons kwamen in opstand tegen het Britse koloniale systeem door een netwerk van geheime paden, schuilplaatsen, uitkijkpunten en nederzettingen op te bouwen, nu gekend als de Nanny Town Heritage Route. De bossen en hun rijke natuurlijke hulpbronnen boden de Maroons de bescherming die ze nodig hadden om te kunnen overleven. Ze kregen sterke, spirituele verbintenissen met de bergen, wat nog steeds zichtbaar is in de culturele erfenis, die bestaat uit onder andere religieuze rituelen, dansen en traditionele geneeskunde.

Maroon Museum
© Jamaica Tourist Board

Wil je meer weten? Kijk op www.visitjamaica.com.
Proef de sfeer op het eiland in de zon! Bekijk deze video.
Krijg je niet genoeg van Jamaica? Volg het Caraïbische eiland op Facebook en op Instagram!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *