Reizen.be > Wintersporters kunnen zich opmaken voor dik pak sneeuw

Wintersporters kunnen zich opmaken voor dik pak sneeuw

Het was de afgelopen jaren weleens anders maar wintersporters kunnen zich deze winter weer opmaken voor een ouderwets pak sneeuw op hun vakantiebestemming. Vlaanderen bezweek de afgelopen dagen bijna onder een pak sneeuw, met honderden kilometers lange files tot gevolg, maar in de Alpen kwam het in november al met bakken uit de hemel.

© Pixabay.com

Ideale winter voor liefhebbers van sneeuw in aantocht
Er viel lokaal tot nu toe al ruim twee meter sneeuw in de Alpen. Dat was de afgelopen jaren weleens anders want wintersportliefhebbers die dachten met kerst al de lange latten onder te kunnen binden, kwamen vaak bedrogen uit. Het skiseizoen kampte aan het begin van de winter steevast met een tekort aan sneeuw, dat daarom kunstmatig moest worden aangevuld met sneeuwmachines. En dan nog waren er overal stukken groen te zien. Absoluut geen ideale omstandigheden voor een wintersportvakantie dus, zeker niet wanneer je die rond de feestdagen had gepland.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Voortekenen deze winter gunstig
Wat dat betreft ziet de aankomende winter er beter uit. Er is al zoveel sneeuw gevallen in de Alpen dat zelfs het dal een aardig sneeuwdek heeft. Ga je naar 800 tot 1.000 meter hoogte, dan is het sneeuwdek soms al een meter of meer. Ga je dit jaar dus in de kerstvakantie skiën, dan kun je wel rekenen op zeer gunstige omstandigheden. Dat er al zo vroeg sneeuw is gevallen, is volgens experts een gunstig voorteken voor het skiseizoen. Juist op grote hoogte zal de sneeuw dan namelijk niet zo snel meer wegsmelten. De aanvoer van zachte lucht blijft natuurlijk altijd een bedreiging en de winter is nog lang maar de start is in elk geval beter dan de afgelopen jaren.

© Pixabay.com

Klimaatverandering van invloed op sneeuw ontwikkeling
Steeds vaker is er weinig sneeuw te vinden in de lager gelegen gebieden in de Alpen. Daardoor kende het wintersportseizoen de afgelopen jaren een moeizame start en kwam de sneeuwgrens steeds hoger te liggen. Klimaatverandering is hier de meest voorname boosdoener. De maand december wordt steeds warmer dus is de kans op sneeuw in lager gelegen gebieden ook steeds kleiner. Dit jaar vormt dan ook echt een uitzondering. In januari en februari is de kans op sneeuw toch altijd groter omdat de temperatuur dan wel rond of onder de nul graden uitkomt.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Hoger geleden gebieden profiteren
Daar waar de temperatuur stijgt, is de kans op sneeuw in lagere gebieden dus kleiner. De hoger gelegen gebieden profiteren hier gek genoeg weer wel van want lucht met een temperatuur die hoger ligt heeft vaak meer vocht en creëert juist veel intensievere sneeuwbuien. Wat dat betreft hebben de hoger gelegen skigebieden minder reden tot klagen over een gebrek aan sneeuw. Voor de wintersportfanaat is het dan ook zaak om de hoogte op te zoeken om zonder problemen te kunnen skiën.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *