Reizen.be > Ramptoerisme: bezoek Tsjernobyl ruim 30 jaar na de kernramp

Ramptoerisme: bezoek Tsjernobyl ruim 30 jaar na de kernramp

Ooit al eens gedacht om een kerncentrale te bezoeken? Waarom niet eentje die een kernsmelting heeft meegemaakt? Zo’n dertig jaar geleden is de kerncentrale van Tsjernobyl, Oekraïne opgeblazen, maar tegenwoordig kan je naar Kiev reizen en er een tour boeken. Hoeveel reizigers kunnen zeggen dat ze een tour hebben geboekt in wat wellicht de ergste kernramp was in de geschiedenis?

© Pxhere.com

Over Tsjernobyl
De kerncentrale van Tsjernobyl ligt zo’n 130 kilometer ten noorden van Kiev in Oekraïne en heeft een serieuze ramp meegemaakt in 1986. Het ongeluk vernielde maar liefst vier van de reactoren en kostte 30 arbeiders en brandweermannen het leven binnen de drie maanden en enkele honderden in de jaren die daarop volgden door de radioactieve straling. De radioactiviteit bereikte landen als Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland en was een van de grootste rampen voor de toenmalige Sovjet-Unie.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Op 25 april begon het personeel van Tsjernobyl 4 zich voor te bereiden voor een test om te zien hoe lang de turbines zouden blijven werken in geval van een elektriciteitspanne. Een aantal handelingen gingen hieraan vooraf en op het moment dat het zover was voor de ultieme test had de reactor al zijn limiet bereikt.

Een eerste explosie bracht splijtingsproducten in de atmosfeer terwijl, slechts een paar seconden later, een tweede explosie volledige stukken van de toevoer vernielde. Wat volgde was dan zo’n 5% van alle radioactief materiaal uit de reactor werd vrijgegeven tijdens het ongeluk. Een deel van dat materiaal werd meegenomen met de wind richting Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en in kleinere mate over Europa.

© Flickr.com

Dertig jaar later
Voor wie in de ban is van deze kernramp hebben goed nieuws. Tegenwoordig kan je tours boeken in het gebied van Tsjernobyl. Het volledige gebied is al zo’n dertig jaar verlaten door de radioactieve straling, maar vanuit Kiev kun je met een tour alsnog een bezoek brengen aan de restanten. Een rondleiding in Tsjernobyl neemt een volledige dag in beslag en kost zo’n 150 euro.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Wat houdt een rondleiding in Tsjernobyl in?
Tijdens deze uiterst ongewone en bizarre rondleiding trek je naar Tsjernobyl via Dytyatky, een stad op de grens van het besmettingsgebied. Eens in Tsjernobyl maak je kennis met de eigenaars van het het complex die je alles zullen vertellen over het ongeluk en de site. Je krijgt de mogelijkheid om enkele radioactieve vissen te voederen (nee, ze hebben geen drie ogen) en om een bezoek te brengen aan reactor 4 die volledig in beton is gegoten om de straling te beperken. Ook deel van de rondleiding is een bezoek aan het Rode Bos, een naam die komt van de bruin gekleurde dode bladeren van de bomen die stierven door het opnemen van het radioactieve materiaal. Tenslotte rijd je nog naar Pripyat, de stad die werd verlaten omwille van de radioactieve straling. Daar vind je nog achtergelaten huizen, auto’s en een paar mensen die gek genoeg waren om terug te komen.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *