Reizen.be > Pluk de dag in de Kalkense Meersen
Kalkense Meersen

Pluk de dag in de Kalkense Meersen

In Oost-Vlaanderen kunt u formidabel wandelen in de mooiste natuurgebieden van België. Er zijn tal van pittoreske wandelgebieden in Vlaanderen te vinden. Plekken die bruisen van mooie natuur, maar ook een boeiende cultuur hebben. Een mooie natuurregio die u zeker niet mag overslaan, zijn de schitterende Kalkense Meersen. In dit rijke natuurgebied kunt u fantastisch wandelen en de volle rijkdom van de natuur ervaren. Als u van serene rust en stilte houdt en even helemaal wilt ontspannen en relaxen, dan zijn de Kalkense Meersen voor u ‘the place to be’.

Kalkense Meersen
© Toerisme Oost-Vlaanderen

De indrukwekkende natuur in de Kalkense Meersen
Gelegen in de meander van de Schelde, is er in de Kalkense Meersen een rijke variatie flora en fauna te vinden. Dit komt door de directe verbinding met de Schelde, waardoor dit gebied twee keer per dag, gedeeltelijk, onder water stroomt. De bres richting de Schelde heeft een bijzondere variatie aan biotopen gecreëerd in de meersen. Zo komt u in deze zeer rustige omgeving allerlei aparte planten en bloemen tegen. Maar ook ontmoet u op de prachtige heide vrolijke konijntjes. En vliegen er grutto’s rond boven de uitgestrekte grasvelden in dit fraaie natuurgebied. Tijdens de route door de Kalkense Meersen kunt u de imposante Gallowayrunderen bewonderen. En tussen alle verbazing en het kijkgenot door, komt u helemaal tot rust door de kalmte die de Kalkense Meren uitstralen. Dat dit een van de mooiste gebieden van Oost-Vlaanderen is, staat buiten elke discussie. De uitgestrekte vijvers, mooie bossen, slikken en schorgebieden zullen een blijvende indruk op u achterlaten. Oh ja, voordat we het vergeten: zorg dat u in de Kalkense Meersen ook het natuurlijke kunstwerk Salicetum gaat bekijken. Dit kunstwerk bestaat uit wilgentenen en is absoluut de moeite waard!

[do_widget id=enhancedtextwidget-29]

Wetteren: spannende folklore en leerzame musea
Na een bezoek aan het prachtige natuurgebied de Kalkense Meersen is het tijd om naar Wetteren te gaan. Dit is eenvoudig door het uitstekende wandelnetwerk dat in het Kalkense natuurgebied aangelegd is. In Wetteren kunt u een stukje Scheldelandse cultuur en natuur proeven. Zo kunt u de fraaie ‘Wandeling met de Rechtvaardige Rechters‘ volgen, aan de hand van een handige en leerzame digitale app. In het Heemkundig museum in Wetteren, aan de Markt, leert u veel over de regionale geschiedenis. Hier maakt u onder meer kennis met het volksverhaal over de Reus en Reuzin van Wetteren. Deze ongeveer 400 jaar oude folklore verhaalt over twee van de oudste reuzen van België. En bent u geïnteresseerd in religieuze geschiedenis? Dan kunt u uw hart ophalen in het Kloosterordemuseum aan de Oude Aardeweg. Dit is een gezellig poppenmuseum, waar ongeveer 200 habijten van 149 uiteenlopende kloosterorden uitgestald staan.

Donkmeer Berlare
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Donkmeer: een mooi voormalig turfgebied
Via de wandelroutes komt u ook eenvoudig aan het Donkmeer uit. Deze oude Schelde-arm ligt in een gebied waar vroeger veel turf gestoken werd. Een van de overblijfselen uit die tijd is een prachtig meer, waar u heerlijk kunt wandelen. U vindt hier een informatierijk bezoekerscentrum, waar u veel leert over de lokale natuur. Een tip is om op het Donkmeer ook een fluisterbootje te huren en zo het waterrijke gebied te verkennen. Culinair komt u helemaal aan uw trekken in het Palinghuis De Pluim, ‘t Zoetemeer of het pittoreske restaurant Elvira.

[do_widget id=enhancedtextwidget-28]

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *