Reizen.be > Pistoia, de parel van Toscane

Pistoia, de parel van Toscane

In de Italiaanse regio Toscane, ligt het plaatsje Pistoia. Een verborgen parel ten noordwesten van Florence. De stad is gesticht door de Romeinen en heeft inmiddels ongeveer 85.000 inwoners. Een citytrip naar deze monumentale stad, is zeker de moeite waard. Pistoia is een nog vrij onbekende plaats en is tot nu toe het minst bezochte plaatsje van Toscane. Binnenkort zal daar best eens verandering in kunnen komen, onlangs is Pistoia namelijk uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Italië 2017. Een zeer terechte prijs.

©toscanainside.com

Piazzo del Duomo
Het middelpunt van de stad is het Piazza del Duomo. Een plek voor uren vermaak. Het plein is levendig, vol met muzikanten en straatartiesten. Aan het plein zijn tal van bezienswaardigheden.

De duomo, of terwijl de kathedraal, is een echte blikvanger. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant is er van alles te zien. Een indrukwekkende koepel, oude zuilen, gekleurd marmer, de prachtige klokkentoren van Giotto en vele unieke kunstwerken. De duomo is maar liefst drie keer getroffen door branden en een aardbeving. De schade is gelukkig herstelbaar gebleven. Binnen in de kathedraal is de kapel van de heilige Jacob te bezichtigen. Vanaf de top kunt u genieten van een overweldigend uitzicht over de Toscaanse heuvels.

Tegenover de kathedraal bevindt zich een doopkapel, genaamd het Baptisterium San Giovanni. Deze kapel is gebouwd tussen 1059 en 1128 en is hierdoor één van de oudste gebouwen van Florence. De kapel is prachtig versierd met marmeren mozaïeken en beschilderd met Bijbelse taferelen.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Kerken
Er zijn een aantal typische Italiaanse kerkjes in Pistoia. Proef de sfeer en breng een bezoek aan de Sant’Andrea kerk met een preekstoel als kunstwerk. In de Madonna dell’Umiltà kerk bevindt zich een mooi fresco ,met de afbeelding van Maria. Andere kerken die u makkelijk te voet kan bezoeken zijn de San Giovanni Fuoricitas, de San Pietro Maggiore en de San Francesco kerk. In het Museo Marino Marini kunt u prachtige beelden van met name paarden bezichtigen.

Piazza della Sala
Achter het Piazza del Duomo bevindt zich het Piazza della Sala. Dit plein is gevuld met leuke marktkraampjes en mooie winkels. Voor een hapje en een drankje kun je er ook heel goed terecht op één van de gezellige terrassen.

©discoverpistoia.it)

La Giostra dell’Orso
Ieder jaar op 25 juli wordt het feest van de beschermheilige van de stad, San Jacopo, gevierd. Er wordt een sensationeel paardentoernooi georganiseerd op het Piazza de Duoma. Tijdens dit spektakel gaan de vier stadswijken van Pistoia de strijd met elkaar aan.

Ospedale del Ceppo
Dit ziekenhuis wordt gerund door de plaatselijke liefdadigheidsinstelling Ceppo. Het oude ziekenhuis is een prachtig met kunst versierd gebouw. Er zijn werken gemaakt door de familie Della Robbia met als hoofdthema “barmhartigheid”.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

In de omgeving van Pistoia zijn ook een aantal leuke activiteiten te vinden om een dag of middag mee te vullen. Geniet van een natuurlijke spa in Grotta Giusti, dit ligt ongeveer 15 kilometer vanaf Pistoia. Wanneer u met kinderen bent is de Pistoia Zoo een aanrader. Vanuit uw accommodatie verkent u deze prachtige stad, tijdens een vakantie of leuke citytrip. U raakt niet uitgekeken en zult worden betoverd door de pittoreske straten, authentieke gebouwen en Italiaanse gastvrijheid.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *