Reizen.be > Op reis in het onbekende Azerbeidzjan
Azerbeidzjan Zahhak kasteel

Op reis in het onbekende Azerbeidzjan

Wanneer je een ervaren reiziger bent dan heb je waarschijnlijk al vele landen gezien. Een land wat vaak nog ontbreekt, ook op het lijstje van de ervaren reizigers is Azerbeidzjan. Het land is toeristisch gezien nog niet echt ontdekt. Wanneer toeristen toch naar Azerbeidzjan reizen, dan is het vooral de hoofdstad Bakoe wat in trek is. Hier vindt je dan ook enige vorm van toerisme met historische gebouwen, goede restaurants en diverse hotels.

Azerbeidzjan Zahhak kasteel
© Pixabay.com

Waar ligt Azerbeidzjan?
Azerbeidzjan is een land dat ongeveer anderhalf keer groter is dan België, maar met 9,9 miljoen inwoners wel een lager inwonersaantal dan België heeft. Het land is gesitueerd op de grens van Azië, Europa en het Midden-Oosten. De gehele oostelijke grens bestaat uit de Kaspische Zee en ten zuiden grenst Iran. Ten westen van Azerbeidzjan ligt Armenië, terwijl de noordelijke buurlanden Georgië en Rusland zijn. De hoofdstad van Azerbeidzjan is Bakoe. De stad ligt in het uiterst oostelijke puntje van Azerbeidzjan aan de Kaspische Zee. Logischerwijs is Bakoe dan ook dé toeristenstad van Azerbeidzjan, met cultuur en strand en zee in de buurt.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

De hoofdstad Bakoe
Al sinds de oudheid behoort Bakoe tot één van de belangrijkste steden in de Kaukasus regio. De stad had in het verleden veel industrie en behoorde tot één van de centrale punten op de zijderoute richting China. De naam Bakoe stamt uit de Perzische taal en dat is niet verwonderlijk. Bakoe was namelijk een erg belangrijke grensstad van het toenmalige Perzische rijk, waar veel Perzen zich vestigden. De stad werd pas echt belangrijk toen in de middeleeuwen de Perzische dynastie Shirvanshah de stad bewoonde en er prachtige gebouwen liet bouwen, waaronder een eigen paleis. Omdat de stad gunstig gelegen is aan de Kaspische zee is het klimaat in de zomerperiode erg lekker met een gemiddelde temperatuur van 24° tot 26° Celsius. Het aantal hotels neemt in Bakoe door de toeristenindustrie steeds meer toe.

Bezienswaardigheden in Bakoe

De oude stad
Het oude centrum van de stad is een beschermd deel en verschillende oude gebouwen staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In het verleden zijn de muren van veel oude gebouwen geplamuurd, maar sinds 2013 brengt men alles weer in oude staat terug. Doordat Bakoe een belangrijke stad was voor de gehele regio vind je veel verschillende bouwstijlen terug.

De Maagdentoren
De Maagdentoren is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De toren stamt uit de 12 eeuw en heeft vroeger in het water gestaan. Door het terugtrekken van de Kaspische Zee staat het nu op land. De legende van de toren gaat over een rijke prinses die niet met een burgerjongen mocht trouwen en zich daarom van de toren wierp.

Azerbeidzjan Bakoe
© Wikipedia.com

Shirvanshahpaleis
Een gedeeltelijk tot ruïne vervallen paleis van de Shirvanshahdynastie met mausoleum, hamam en moskee, behoren gezamenlijk met de Maagdentoren en de oude stadsmuur tot de erfgoedlijst.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Yanar Dag
Even buiten Bakoe ligt Yanar Dag. Oftewel brandende berg en is een heel bijzonder natuurfenomeen. Al eeuwenlang staat het heuvellandschap in brand, door de natuurlijke gassen in de bodem. De vlammen reiken soms tot wel drie meter hoog. Yanar Dag is dan ook een bekende toeristische trekpleister en de moeite om naartoe te reizen.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *