Reizen.be > Nederland of Waterland? In elk geval een vakantieland!
Giethoorn

Nederland of Waterland? In elk geval een vakantieland!

De geschiedenis van Nederland wordt voor een groot deel gekenmerkt door het water. De Nederlanders zijn zeer gedreven in allerlei soorten technieken om het land te beschermen tegen overstromingen. Als dit niet het geval was, dan zou nu een kwart van het land onder water staan. Over heel Nederland verspreid, zijn verschillende dorpen en bezienswaardigheden te vinden die gekenmerkt zijn door het water, bijvoorbeeld Giethoorn, het Woudagemaal, Schokland en Urk. In dit artikel leest u er alles over.

Giethoorn
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Giethoorn
Giethoorn is een dorpje gelegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de provincie Overijssel. Het dorpje bestaat uit vele rietgedekte boerderijen. Deze boerderijen liggen op kleine veeneilanden die met elkaar verbonden zijn door middel van 170 houten bruggetjes. Het is een perfect voorbeeld van hoe de Nederlander met water leeft. De veeneilanden zijn omgeven door meren, rietvelden en bos. Veenontginners zijn Giethoorn begonnen als een nederzetting. De vervening zorgde voor het ontstaan van meertjes rondom de eilanden. Naast het gebruik van bruggen, zijn de eilanden ook bereikbaar met typische bootjes die ‘punters’ worden genoemd. Ze zijn smal en worden voortbewogen met een lange stok. Geen wonder dat Giethoorn ook wel het Venetië van Nederland wordt genoemd. Giethoorn is zeer populair onder toeristen. U kunt een boottocht boeken waarbij u in één of twee uur tijd langs de oude boerderijen wordt gevaren.

[do_widget id=enhancedtextwidget-37]

Het Woudagemaal
In het jaar 1920 was er een manier nodig om het overtollige water uit de provincie Friesland weg te pompen. Friesland stond namelijk regelmatig voor een groot deel onder water. Het Woudagemaal werd toen gebouwd. Dit gemaal kon 4000 kubieke meter water per minuut wegpompen. Tegenwoordig wordt dit gemaal nog steeds één week per jaar gebruikt. Tijdens deze week kan het publiek er een kijkje nemen. In 1998 werd het Woudagemaal toegevoegd aan het UNESCO Werelderfgoed. Dit komt omdat het het grootste gemaal is dat ooit is gebouwd en daarnaast is het het enige gemaal door stoom aangedreven dat nu nog in werking is. Ook is het gemaal gevestigd in een gebouw, ontworpen door Dirk Frederik Wouda, dat volledig is geïnspireerd op de Amsterdamse School.

Woudagemaal
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Schokland en Urk
Een andere plek waar u duidelijk kunt zien hoe Nederland verbonden is met water, zijn de twee eilanden Schokland en Urk in de provincie Flevoland. Het bijzondere aan deze eilanden is dat ze nu officieel geen eilanden meer zijn. Sinds de inpoldering van de Noordoostpolder liggen ze op het droge. Tijdens de inpoldering zijn er 160 archeologische vindplaatsen aan het licht gekomen. Deze tonen aan dat er al duizenden jaren mensen op deze plek wonen, wat begon met de jager en verzamelaar. Er zijn zelfs voetafdrukken gevonden van 4000 jaar oud. Schokland was lang een dorp waar veel van de visserij en de overzeese handel werd geleefd. Dit veranderde door de strijd met de stormvloed en overstromingen. Hierdoor werd uiteindelijk besloten dat de bevolking het dorp moest verlaten. Toen later delen van het IJsselmeer werden drooggelegd, ontstond een eiland in de polder en kon de bevolking er weer wonen. Ook Urk heeft een eeuwenoude geschiedenis. Men spreekt hier een typisch dialect. Wanneer u dit dorp bezoekt, kunt u beter niet op zondag gaan. Het dorp is streng religieus en zondag is er een rustdag. Eet er dus een visje of maak een wandeling door de straatjes op een andere dag.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *