Reizen.be > De schatkamer van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
Zuiderzeemuseum

De schatkamer van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In Enkhuizen, Nederland, ligt het interessante Zuiderzeemuseum, dat draait rond het verleden, het nu en de toekomst van het IJsselmeer en het gebied eromheen. Centraal hierbij staan de thema’s gemeenschappen, ambachten en water. Het IJsselmeer bestaat al sinds 1932. Het binnenmeer ontstond toen de Afsluitdijk de Zuiderzee afsloot van de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum, waarin vormgeving, beleving, en erfgoed een belangrijke rol spelen. In dit artikel leest u alles over wat dit museum te bieden heeft en krijgt u een aantal leuke tips over waar u in Enkhuizen het beste kunt overnachten voor een maximale beleving.

Zuiderzeemuseum
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Binnenmuseum
Het binnenmuseum wordt gezien als de ware schatkamer van de Zuiderzee. Er zijn verschillende collecties te vinden met een hedendaagse insteek. Met al uw zintuigen ervaart u hoe het leven in dit gebied eruit zag voordat de Afsluitdijk het IJsselmeer creëerde. U kunt onder andere een collectie bekijken van dertien historische, houten schepen in de schepenhal. Deze hebben echt op de Zuiderzee gevaren. Verder zijn er verschillende tentoonstellingen, zoals ‘Reis rondom de Zuiderzee’, waarbij u ‘reist’ van Enkhuizen via de Afsluitdijk naar Friesland en weer teruggaat naar Noord-Holland, via Marken en Volendam. Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, kostuums en fotografie ziet u precies hoe het leven er toendertijd aan toe ging. Andere tijdelijke tentoonstellingen gaan over bijvoorbeeld hoe kleding werd gemaakt. Het binnenmuseum is het hele jaar door geopend.

[do_widget id=enhancedtextwidget-37]

Buitenmuseum
Het buitenmuseum is een verlengde van het binnenmuseum. Hier ziet u alles in de praktijk en gaat u letterlijk terug in de tijd. Met meer dan honderdveertig historische gebouwen loopt u in dit openluchtmuseum rond in een compleet dorp. Het museum richt zich op het leven tussen 1880 en 1930, de periode vlak voor de voltooiing van de Afsluitdijk. Het leuke aan dit buitenmuseum is dat u hier echt in het vroegere leven stapt. In de honderdveertig gebouwen is namelijk van alles te beleven. U kunt de bewoners ontmoeten, die volledig in klederdracht rondlopen, en een maaltijd mee-eten in een huishouden uit de jaren 20. Ook kunt u langs bij de smid en oude ambachten zien. Daarnaast kunt u een hapje eten in de visrokerij of in een lokaal café. Voor kinderen is dit openluchtmuseum zeker een aanrader. Ze kunnen zich er onder andere verkleden of eigen gemaakte flessenpost versturen. Het museum is geopend van maart tot en met oktober.

Enkhuizen
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Waar overnachten
Wanneer u een bezoek brengt aan Enkhuizen en langer dan een dag blijft, dan is het leuk het uitje compleet te maken door een overnachting op een speciale locatie te boeken. Dit is ook zeer aan te raden wanneer u met een grotere groep reist. Er zijn namelijk 12 vakantiehuisjes in Enkhuizen te vinden. Dit zijn niet zomaar vakantiehuisjes, maar locaties met een interessante geschiedenis. Neem bijvoorbeeld het ‘VOC-Huys’, een accommodatie voor 10 personen in een volledig gerenoveerd en monumentaal pand uit het jaar 1777. Dit huis is een voorbeeld van een woning van rijke kooplieden uit die tijd. De accommodatie heeft een landelijke inrichting, er is zelfs een bedstee, maar heeft daarnaast ook alle luxe van nu. Een andere bijzondere accommodatie is het ‘Klein Weeshuis’, een rijksmonument uit het jaar 1600. Het is pas gerenoveerd, maar heeft al zijn charme bewaard, zoals de oude houten trap. U kunt hier verblijven met 14 personen.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *