Reizen.be > Koninklijke elementen langs de Portugese Rivièra

Koninklijke elementen langs de Portugese Rivièra

Het grootste gedeelte van de Portugese kust bestaat uit ruige rotskliffen, witte stranden en knusse dorpen. Er is daarentegen ook een een stukje “koninklijke kust”, waar je kunt gaan kijken bij imposante, kleurrijke paleizen!

© Flickr.com

Geschiedenis van de Portugese Rivièra
De Portugese Rivièra is in de loop der eeuwen een koninklijk kustgebied geworden. Dorpen als Cascais en Sintra waren in de tijd van de middeleeuwen al rustplaatsen voor mensen uit de hogere stand. Koning Ferdinand II en Koningin Maria II zorgden ervoor dat deze plaatsen nog meer elitair werden. Zo lieten zij een oud klooster ombouwen tot het Pena Paleis, een architectonisch meesterwerk met veel kleur, torentjes en versierde gevels. In de eeuwen die volgden besloten ook andere aristocraten en gefortuneerden majestueuze paleizen te bouwen in het gebied rondom Sintra.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Pena Paleis
Zoals gezegd is het Pena Paleis in Sintra een zeer bijzonder gebouw. Het paleis, dat er min of meer uitziet als een kasteel, staat bovenop een heuvel waar eerder een klooster gevestigd was. Nadat het 16de eeuwse klooster beschadigd was door een blikseminslag moest het ook nog een aardbeving en overstroming doorstaan. Deze gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat het klooster vrijwel in zijn geheel verwoest werd. Alleen de kapel van het klooster is overgebleven.

Koning Ferdinand II kocht het geruïneerde kasteel en de omliggende grond waarna zijn echtgenote, Koningin Maria II, een nieuwe bestemming vond voor de locatie. Zij gaf Baron Wilhelm Ludwig von Eschwege de opdracht een smaakvol paleis te laten bouwen op de plek waar het klooster stond. Het koninklijk paar had veel invloed op de bouw en creëerde een paleis waarin je veel verschillende bouwstijlen terugziet. Vooral neogotische en neo-islamitische kenmerken wisselen elkaar af. Daarnaast is er in dezelfde tijd een adembenemende tuin van 200 hectare groot aangelegd. Hierin zijn unieke bruggetjes, beeldhouwwerken en fonteinen geplaatst.

© commons.wikimedia.org

Paleis de Monserrate
Het Paleis van Monserrate is een adembenemend gebouw in een rustige omgeving dat recent gerenoveerd is. Als bezoeker begeef je je in een paleis dat zich kenmerkt door Indische, Arabische en gotische stijl. Er zijn kleine watervallen, jarenoude bomen en een verbazingwekkende botanische tuin met daarin planten van over de hele wereld. Een rijke Engelsman kocht het paleis in de 19de eeuw en verrijkte de botanische tuin met allerhande planten. Aangezien het Paleis de Monserrate nog niet zo bekend is onder toeristen, kun je het in alle rust verkennen.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Uitstekende locatie voor backpackers
Hoewel de Portugese Rivièra een gebied is waar je overrompeld wordt door luxe, is het toch een prima bestemming voor reizigers met een laag budget. Vooral de omgeving van de Portugeese Rivièra is mooi en om daarvan te genieten, hoef je geen cent uit te geven. Bovendien liggen Cascais en Sintra vlak bij Lissabon, waardoor je je reis of vakantie gewoonweg kunt combineren met een bezoek aan de grote stad. De busrit van Cascais of Sintra naar Lissabon duurt slechts veertig minuten. Onderweg kijk je je ogen uit over het prachtige, exotische landschap van de Algarve!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *