Reizen.be > Kasteel Ooidonk: charmant klein juweel in een prachtige omgeving
Kasteel Ooidonk

Kasteel Ooidonk: charmant klein juweel in een prachtige omgeving

Kasteel Ooidonk ligt ten oosten van het dorp Bachte-Maria-Leerne, in de provincie Oost-Vlaanderen, en op een boogscheut van Gent. De naam van het kasteel is afgeleid van ‘hodonk’, wat een hoger gelegen stuk land in een moeras betekent.

Kasteel Ooidonk
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Een rijke geschiedenis

De reden waarom Kasteel Ooidonk werd gebouwd, is omdat het deel uitmaakte van een verdedigingslinie rond de stad Gent. Het kasteel beveiligde de Leie. Het eerste kasteel (dus voor Kasteel Ooidonk) werd gebouwd ergens in de 13e of de 14e eeuw en was eigendom van de Heren van Nevele. Hoe het eruit zag, is onbekend. Wat wel bekend is, is dat de latere kastelen op dezelfde site en op de fundamenten van het eerste zijn gebouwd.

[do_widget id=enhancedtextwidget-29]

In de 15e eeuw werd het kasteel eigendom van de familie Van Montmorency, die het in bezit hield gedurende 160 jaar. Deze periode was de meest turbulente periode in de geschiedenis van het kasteel. In 1491 werd het platgebrand omdat de eigenaars de kant van Maximilliaan van Oostenrijk hadden gekozen. De familie Van Montmorency voltooide de verbouwing in 1501. Echter, in 1579 werd het kasteel opnieuw platgebrand tijdens een belegering. En in 1595 werd het verkocht door de familie aan Maarten della Faille, een Antwerpse bankier, die Kasteel Ooidonk herbouwde in de Spaans-Vlaamse stijl met alle rijkdom van de renaissanceperiode. Hij gaf het kasteel zijn huidige uiterlijk. Zijn nazaten, de baronnen van Nevele, bezaten het kasteel gedurende twee eeuwen.

In 1870 werd een grote restauratie gestart door de Franse architect Parent. Hij paste het kasteel aan de levensstandaard van zijn periode aan. De buitenkant is grotendeels intact gelaten, afgezien van een paar pseudo-renaissance-stijl aanpassingen. Het interieur is volledig gerenoveerd, zodat je ook vandaag nog kunt zien hoe een groot herenhuis uit de 19e eeuw eruit zag.

Kasteel Ooidonk
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Dompel je onder in de sfeer van een Frans-middeleeuws kasteel

Hoewel het huidige Kasteel Ooidonk geen echt middeleeuws kasteel is, is het leuk en zeker de moeite waard om het te bezoeken. Het herinnert je aan enkele Franse kastelen uit de Loire. Tijdens de openingsuren (van april tot september), kun je ook het interieur gaan bewonderen. En vergeet het koetshuis niet! De oude paardenstallen zijn verbouwd tot een gezellige brasserie met uitzicht op de prachtige tuinen van het kasteel en het bijzondere landschap van de Leiestreek. Heb je je bezoek aan het kasteel vooraf gepland, vraag dan ook een bezoek aan Stokerij Filliers aan om jenever te gaan proeven.

[do_widget id=enhancedtextwidget-28]

Genieten van de natuur en Astene Sas

De Ooidonk wandelroute brengt je naar Astene Sas, een ophaalbrug over de Leie. De brug wordt nog steeds handmatig bediend. Klim op de Maaigemdijk voor een fenomenaal en uniek
uitzicht op de oude Leiearm en de Leievallei. In de Vosselare Put (oude Leiearm), kun je in de zomer een frisse duik nemen. Het Oud Sashuis is een scheepscafé waar je je dorst lest met het bier van het huis ‘Schobiak’ en tegelijkertijd je honger stilt met een goede ouderwetse boterham.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *