Reizen.be > Hoeveel overstaptijd heb je bij een connetievlucht?

Hoeveel overstaptijd heb je bij een connetievlucht?

Ga je een vliegreis maken, dan bestaat de kans dat je over moet stappen. Zeker wanneer je een bestemming ver weg hebt gekozen. Dat kan een praktische reden hebben: de bestemming is zo ver weg, dat het vliegtuig onderweg ergens moet tanken. Of een rechtstreekse vlucht is simpelweg duurder. Hoe dan ook, wanneer je moet overstappen kan dat stress geven. Met name omdat je de aansluitende vlucht niet wil missen maar dit niet altijd helemaal in de hand hebt.

© Wikipedia.org

Overstappen: hoe werkt het?
Je ziet bij het boeken van de reis al of je een of meerdere overstappen moet maken. Vervolgens krijg je op het vliegveld het aantal vliegtickets dat je nodig hebt om op je eindbestemming te geraken. Het kan zijn dat op het ticket van de aansluitende vlucht de gate al staat vermeld. Soms moet je dit zelf opzoeken bij aankomst op de tweede luchthaven. Het komt ook voor dat je opnieuw door de douane moet en dus ook je bagage opnieuw in moet checken. Het luchthavenpersoneel kan je hierover informeren. Het opnieuw inchecken van bagage komt bijvoorbeeld voor wanneer je naar de Verenigde Staten vliegt met een intercontinentale vlucht en vervolgens in Amerika doorreist via een binnenlandse vlucht. Wanneer je de bagage niet opnieuw hoeft in te checken, volg je simpelweg de borden met ‘transit’ of ‘connecting flights’ om de gate te vinden van jouw aansluitende vlucht.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Hoeveel tijd heb je nodig om over te stappen?
Dit verschilt per vliegveld, maatschappij en de bestemming. Elke luchthaven heeft een eigen zogeheten Minimum Connection Time (MCT) die vaststelt wat de minimumtijd is die je nodig hebt om over te kunnen stappen. In geval van tijdsnood doe je er verstandig aan om luchthavenpersoneel aan te spreken. Die zullen altijd trachten jou op tijd bij de juiste gate te krijgen voor de aansluitende vlucht.

© commons.wikimedia.org

Wat als je toch je vlucht mist?
Hoe goed je ook bent voorbereid, het kan toch voorkomen dat je de aansluitende vlucht mist. In dat geval heb je mogelijk recht op compensatie, Die kan oplopen tot honderden euro’s. Ook moet de vliegmaatschappij voor een alternatieve vlucht zorgen. Wil je checken of je recht hebt op een vergoeding, maak dan gebruik van de gratis mobiele app AirHelp. Dit is een wereldwijd claimbureau voor passagiers die hun vlucht hebben gemist. Je weet via het inscannen van je boarding pass direct waar je eventueel recht op hebt. Houd er wel rekening mee dat wanneer je losse vluchten hebt geboekt, dus afzonderlijk van elkaar, de kans op compensatie dan klein is.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Wat als je overstaptijd lang is?
Het kan voorkomen dat je tussen twee vluchten zeker een paar uur moet wachten. In dat geval kun je overwegen het vliegveld even te verlaten. Doe dit alleen maar als je echt genoeg tijd hebt en kiest van tevoren een bestemming die je in de tijd kunt bezoeken. Ook doe je er goed aan om voorafgaand aan de reis uit te zoeken hoe je op de meest snelle manier weer op de luchthaven komt want je wil de aansluitende vlucht uiteraard niet missen.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *