Reizen.be > Herbeleef de fascinerende en aangrijpende geschiedenis van Drenthe
Drenthe

Herbeleef de fascinerende en aangrijpende geschiedenis van Drenthe

In Nederland vind je een bijzondere provincie met ongerepte natuur, stoere excursies, unieke overnachtingsplekken én indrukwekkende verhalen. Drenthe is de Oerprovincie van Nederland. Even weg van de hectiek van alledag, terug naar de basis en naar dat wat echt belangrijk is. Ben je benieuwd naar de bijzondere verhalen? Lees dan verder.

Drenthe
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Terug in de tijd

Van zwerfkeien die uit de IJstijd stamden, maakte het Trechterbekervolk Hunebedden. Hunebedden dienden als begraafplaatsen. Drenthe telt in totaal 52 Hunebedden waarvan de meeste op de Hondsrug te vinden zijn. De Hondsrug is een UNESCO Global Geopark. Naast deze fascinerende bouwwerken vind je onder andere ook veel archeologische vondsten en restanten, grafheuvels en veenkoloniën.

[do_widget id=enhancedtextwidget-34]

De kans op een beter bestaan

200 jaar geleden, in 1818, richt Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Arme mensen en paupers krijgen een kans op een beter bestaan in de zogenaamde kolonies. Bedelaars en zwervers krijgen scholing, een woning en een stukje grond om te bewerken. Een hard bestaan. In totaal richt de Maatschappij van Weldadigheid zeven Koloniën op. Twee daarvan zijn voor armen die vrijwillig voor het Koloniebestaan kiezen. In de overige vijf worden bedelaars en landlopers gedwongen opgenomen. In de Dwangkoloniën zijn de bewoners eigenlijk gevangen. Ze worden dag en nacht bewaakt. Een bijzondere geschiedenis waarvan de overblijfselen nog altijd zichtbaar zijn.

Ontdek en beleef de Koloniën van Weldadigheid

In de Koloniën Willemsoord, Veenhuizen en Frederiksoord ervaar je dit bijzonder stukje geschiedenis en kun je zijn monumenten en overblijfselen bezichtigen. Bezoek bijvoorbeeld het gevangenismuseum Veenhuizen. Beleef een tour in Frederiksoord en bezoek het Museum De Proefkolonie. Heb je genoeg in de museums gezien maar wil je meer Weldadigheid beleven? Proef biertjes in Bierbrouwerij Maallust en slaap je roes uit in een koloniehuisje of in het Hotel Bitter & Zoet.

Drenthe
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Laat je net als de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh inspireren

De schoonheid van de ongerepte natuur en de armoede in Drenthe inspireerde Vincent van Gogh in 1883 tijdens het schilderen van landschappen en figuren. Het huisje waarin de schilder woonde en tot rust kwam, is te bezoeken en de adembenemende omgeving van Drenthe die Vincent van Gogh inspireerde vind je in het openluchtmuseum het Veenpark.

Kampingezetenen leefden van dinsdag tot dinsdag

Een stuk van de meest aangrijpende en indrukwekkende geschiedenis van Drenthe vond in de tweede wereldoorlog plaats in Kamp Westerbork. Vanuit Kamp Westerbork werden meer dan honderdduizend Joden, Sinti en Roma gedeporteerd naar vernietigings- en concentratiekampen zoals Auschwitz, Sobibor, Bergen-Belsen en Theresienstadt. De transporten vonden op dinsdag plaats.

[do_widget id=enhancedtextwidget-34]

Namen en een geschiedenis die nooit vergeten mag worden

De namen van deze Joden, Sinti en Roma worden in het Herinneringscentrum geprojecteerd. In dit centrum voel je deze geschiedenis, die nooit vergeten mag worden, nadrukkelijk. Persoonlijke verhalen aan de hand van tekeningen, afscheidsbrieven en filmbeelden laten een aangrijpende indruk achter. Daarnaast staan de originele barakken, de commandantswoning en de restanten van de oude spoorlijn met omgebogen rails op het terrein. Het Kamp Westerbork is een bezoek waard, maar bereid je voor.

Drents erfgoed

De materiële cultuur van gewone, Drentse huishoudens zie je in het Drents Museum. Met ruim 90.000 voorwerpen uit de periode 1750-1950 heeft het museum een grote collectie erfgoed in huis. Je ontdekt hier mysterieuze verhalen over het Meisje van Yde en de Kano van Pesse. Ook zijn hier wisselende tentoonstellingen te zien van internationale allure.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *