Reizen.be > Tradities in Zuid-Tirol
Boerderij in Zuid-Tirol

Tradities in Zuid-Tirol

Als je aan Zuid-Tirol denkt, dan is het eerste wat waarschijnlijk bij je opkomt: ‘wintersport’. Nu is Zuid-Tirol natuurlijk ook een winters paradijs voor alle ski- en snowboardliefhebbers, maar dit gebied staat ook bekend om zijn vele tradities. Lees snel verder om meer te ontdekken over een aantal van de leukste tradities, zoals Carnaval in Zuid-Tirol. Ook lees je meer over de accommodaties van de Rode Haan, die ideaal zijn wanneer je één van de tradities zelf wilt meemaken en tot de volle 100% wilt ervaren.

Carnaval in Zuid-Tirol
© Rodehaan.it

Tradities
Winterse tradities spelen een belangrijke rol in Zuid-Tirol. Zo heb je bijvoorbeeld ieder jaar op 20 januari de Boerenbruiloft. Deelnemers spelen zo getrouw mogelijk deze traditionele trouwerij na. Hierbij gaat iedereen gekleed in traditionele kledij. Hierdoor is dit evenement 1 van de grootste en mooiste klederdrachtoptochten van het gebied. Een andere unieke traditie is de ‘Maschger-dans’. Dit is ook één van de belangrijkste tradities tijdens het Carnaval. Gemaskerde dansparen gaan hierbij op 3 maart van het ene naar het andere restaurant om daar te dansen volgens een bepaald ritueel.

[do_widget id=enhancedtextwidget-31]

Carnaval in Zuid-Tirol
Het carnaval in Zuid-Tirol staat bol van belangrijke en bijzondere tradities, een erg interessant spektakel om mee te maken. De tradities beginnen op de donderdag vóór carnaval in Prad am Stilfserjoch. Hierbij verdrijven de in het wit geklede ‘zussln’ de demonen van de winter. Dit doen ze met grote bellen en klokken die vastgebonden worden op de buik. Op carnavalsdinsdag begint het feest pas echt. Een enorme carnavalsoptocht trekt dan door Welschnofen. Deze optocht wordt aangevoerd door grote demonische figuren met een enorme krokodilachtige kop. In Tramin vindt een andere traditionele carnavalstocht plaats. Deze heet ‘egetmann Hansel’. Dit is ook de naam van de hoofdpersoon, die tijdens de optocht op een trouwkoets zit met een meloen in zijn handen. Hij wordt gevolgd door ‘wilde man’, die een gewaad van klimop draagt. Ook is er een witte beer die vecht tegen een groene beer, wat de overgang van winter naar lente symboliseert. Een andere traditie is het ‘schijven slaan’ in Mals. Hierbij probeert men met gloeiende houten schijven de winter te verdrijven.

Boerderij in Zuid-Tirol
© Rodehaan.it

Creatieve carnavalswinter op de boerderij
Om de dwaze dagen van het carnaval van dichtbij mee te maken, kun je het beste een accommodatie huren in één van de vakantieboerderijen van de Rode Haan. Tijdens het carnaval ligt er nog steeds sneeuw en er is van alles te doen op een winterse boerderijvakantie. Vooral voor kinderen is dit een belevenis. Ze mogen bijvoorbeeld de boer helpen met het voeren van de kalfjes. Ze krijgen hierbij hun eigen overall en laarzen. Daarnaast kunnen ze met de boerinnen kunstwerken maken van hout of stro. Met hout kunnen ze ook allerlei andere dingen leren, zoals houtsnijden. De boer leert jou en je gezin ook hoe je sporen van dieren kunt vinden in de sneeuw. Als je geluk hebt, kun je de wilde dieren zelfs zien. Ook interessante kookcursussen met de boerin zijn mogelijk. Je leert op deze manier je eigen boerenmaaltijd voor te bereiden. Al met al een ideale manier om het echte boerenleven te ervaren en ’s avonds bij het haardvuur te luisteren naar alle verhalen en legendes over Zuid-Tiroolse tradities en het carnaval.

Törggelen in Zuid-Tirol
© Rodehaan.it

Törggelen in het najaar
In de herfst wordt er in Zuid-Tirol gezellig getörggeld. Törggelen kun je doen in een streek waar zowel kastanjes als wijn verbouwd worden. Na een wandeling genieten de Zuid-Tirolers, en bij uitbreiding ook vele toeristen, in de Buschenschänken of boerencafés van een handvol kastanjes, huisgemaakte culinaire specialiteiten en een glas jonge wijn, in de eigen boerderij geproduceerd. Het törggelen is ontstaan toen in het verleden de boer zijn vrienden en buren wilde bedanken voor hun hulp bij het persen van het fruit. Nu is het een zeer adequaat beeld van de perfecte vakantie: een mooie wandeling, lekker eten, een smakelijk wijntje en goed gezelschap.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *