Reizen.be > Fietsen langs de Dender: steden, natuur en bezienswaardigheden
Langs de Dender

Fietsen langs de Dender: steden, natuur en bezienswaardigheden

Als je een wielerliefhebber bent, is een fietstrip in Vlaanderen niets minder dan een pelgrimstocht naar het meest heilige terrein in de sport. Oost-Vlaanderen is dan ook een paradijs voor fietsers. Ben je klaar om op je fiets te stappen en de prachtige landschappen, pittoreske dorpjes en artistieke steden te verkennen? Je vindt alle informatie die je nodig hebt in de nieuwe fietsgids langs de Denderende steden in het Scheldeland.

Langs de Dender
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Scheldeland en de Vlaamse Ardennen

De Dender ontstaat als een vork in Henegouwen: de ene tand is de westelijke Dender bij Leuze-en-Hainaut, de andere is de oostelijke Dender bij de stad Jurbise. Deze vrij kleine rivieren komen samen in de stad Ath, een historisch cultureel centrum dat bekend staat om zijn reuzen en zijn Gallo-Romeinse oorsprong. Van daaruit stroomt de Dender naar het noorden, onder de hogesnelheidslijn van de TGV en de Eurostar door. Daarna stroomt de rivier zachtjes verder door de glooiende vlaktes en wouden van Henegouwen en Oost-Vlaanderen, langs Lessines (Lessen), Geraardsbergen, Ninove en Aalst, voor de rivier uitmondt in de Schelde in de stad Dendermonde.

[do_widget id=enhancedtextwidget-29]

Fietsen in de Denderstreek

Het oude sleeppad dat vroeger dienst deed om de trekschuit voort te sleuren, wordt nu voornamelijk gebruikt door fietsers, joggers en tientallen vissers aan de oevers van de Dender. In het gedeelte tussen Deux-Acren en de Gavers brengt het fietspad je door moerasgebieden, bossen en koeienweiden, terwijl het de bruinachtige rivier volgt. Kleine vliegtuigen en zweefvliegtuigen die opstijgen vanaf het vliegveld bij Geraardsbergen, bossen met vreemd gevormde bomen en zwanen op het water zijn allemaal zichtbaar vanaf het fietspad. Uiteraard moet je stoppen in Geraardsbergen voor een bruin biertje of om het marktgebied in de buurt van de laat-middeleeuwse kerk van St.-Bartholomeus te verkennen.

Nadien volg je opnieuw de kronkelende rivier ten noorden van de Gavers, een recreatief park naast een klein meer met verhuur van kano’s, wandelpaden en een zwembad. Rijd je verder richting Dendermonde, dan heb je ongeveer een afstand van veertig kilometer afgelegd. Een route die je een derde tussen Lessines en de Gavers heeft laten zien. Maar laat niks je tegen houden om de volledige route te volgen!

Denderlandschap
© Toerisme Oost-Vlaanderen

De muur van Geraardsbergen

Neem je een korte fietsroute langs de Dender in de buurt van Geraardsbergen, dan mag je zeker de beruchte muur, het Geraardsbergse ‘Manneke Pis’ en uiteraard de alom bekende mattentaart niet missen.

Er zijn veel manieren om de korte geplaveide weg (de muur) te bereiken, maar de klassieke benadering is vanaf de Dender, over het marktplein en zo naar het begin van de beruchte “muur” -sectie. In totaal is het 1 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% en een maximum van 20%.

[do_widget id=enhancedtextwidget-28]

Andere routes en steden langs de Dender

In de nieuwe fietsgids langs de Denderende steden in Scheldeland vind je alle info om aangename fietstochten te beleven, zoals:

– De ajuinstad Aalst met musea en tentoonstellingen
Ninove, ideaal voor een bierstop bij brouwerij Slaghmuylder
Dendermonde, met een prachtig uitzicht vanaf het Belfort

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *