Reizen.be > Wat te eten in Jamaica: traditionele gerechten
Jerk Chicken

Wat te eten in Jamaica: traditionele gerechten

Op reis gaan is ook altijd een beetje de lokale cultuur proeven. Het is een ontdekkingsreis waar de traditionele keuken van een land een grote rol in speelt. Een goede cuisine kan van een reis een groot succes maken terwijl een mindere culinaire ervaring net afbreuk aan jouw reis doet. In Jamaica loop je op dat gebied gelukkig geen gevaar. Het eiland herbergt enkele fantastische gerechten en explodeert zowat van de smaak. Hier zijn enkele niet te missen toppers.

Jerk Chicken
© Jamaica Tourist Board

Jamaicaanse Jerk

Absoluut het eerste gerecht dat zowat iedereen zal opnoemen als het over Jamaica gaat is Jerk chicken, Jerk pork of Jerk fish. Of je nu in een chique restaurant dineert of in de lokale pub: het staat op de kaart. Jerk is in se een specifieke barbecue kooktechniek waarbij vlees, kip of vis gemarineerd wordt in een kruidenmix en vervolgens gerookt wordt. Het is een pikant gerecht dat traditioneel geserveerd wordt met brood en een absolute must-eat is.

[do_widget id=enhancedtextwidget-39]

Ackee & Saltfish

Ackee is een type fruit dat enkele honderden jaren terug zijn weg vond van Ghana richting Jamaica. Vandaag de dag is het een belangrijk ingrediënt in zowat het nationale gerecht van het Caribisch eiland: Ackee en Saltfish. De saltfish in kwestie is een kabeljauw. Beide ingrediënten worden in een grote pot gekookt samen met tomaten, uien en uiteraard ook pikante kruiden. Dit gerecht wordt zowel geserveerd als stevig ontbijt als bij speciale gelegenheden. Het is wel opletten geblazen: als de Ackee-vrucht niet correct gekookt is, kan deze giftig zijn.

Ackee & Saltfish
© Jamaica Tourist Board

Gebakken broodvrucht (Breadfruit)

Je kunt in Jamaica zo goed als geen gerecht bestellen zonder een broodvrucht tegen te komen. De gefrituurde broodvrucht is de meest populaire toevoeging aan eender welke maaltijd. Of het nu ontbijt, middagmaal of diner is: een stukje broodvrucht kan er altijd bij. In Jamaica zal je dit gerecht tegen komen onder de naam Breadfruit. De lekkere smaak wordt verkregen door de broodvrucht onder te dompelen in kokosmelk en deze vervolgens te frituren.

Broodvrucht
© Jamaica Tourist Board

Bammy of Cassave-koeken

Bammy of bami is een traditioneel Jamaicaanse cassave-flatbread, gemaakt van bittere cassave (ook wel yuca en maniok genoemd in andere Amerikaanse culturen). Het is een dun, opvouwbaar brood, vergelijkbaar met een tortilla. Het kan worden gegeten met een vulling naar wens. Ze worden ook geweekt in kokosmelk en vervolgens goudbruin gebakken en geserveerd met vlees, vis, avocado of andere bijgerechten. Bammies worden bij elke maaltijd geserveerd of als snack geconsumeerd.

Jamaicaanse rode-erwtensoep

Dit is een typisch Jamaicaanse soep die je over zo goed als het gehele eiland terug zult vinden. De typische kleur en smaak van dit gerecht wordt natuurlijk veroorzaakt door de rode erwten. Goed om te weten is dat er wel debat is over de andere ingrediënten. Zo zijn er koks die zweren bij de toevoeging van varkensstaarten en koks die het zonder doen. Misschien een goed idee om je hier op voorhand over te informeren.

[do_widget id=enhancedtextwidget-39]

Geit met curry

Geit is niet meteen een type vlees dat we in onze contreien snel zullen eten. In Jamaica is het echter één van de nationale gerechten. Het is zacht gebakken geitenvlees met een gezonde dosis curry erbij. Let wel op: zo goed als elk vleesgerecht op Jamaica wordt geserveerd met het bot nog aan het vlees. Wees dus voorzichtig bij elke beet!

Callaloo

Callaloo is een traditioneel Caribisch gerecht gemaakt van bladgewassen. Wij denken dan meteen aan salade en varianten, maar in Jamaica gaat het om exotische namen als amaranth of taro. Deze bladgewassen worden gekookt tot een groene brei die wel iets weg heeft van spinazie.

Wil je meer weten? Kijk op www.visitjamaica.com.
Proef de sfeer op het eiland in de zon! Bekijk deze video.
Krijg je niet genoeg van Jamaica? Volg het Caraïbische eiland op Facebook en op Instagram!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *