Reizen.be > Leven in Zuid-Tirol? Dit is wat 4 belgen over de streep trok.

Leven in Zuid-Tirol? Dit is wat 4 belgen over de streep trok.

Iedereen droomt wel eens over een leven in het buitenland. Van een strandhuis in het zuiden tot een boerderij in de bergen. Deze vier Belgen maakten hun dromen waar en vertrokken naar het Italiaanse Zuid-Tirol. Ze verklappen ons de mooiste plekken in de streek en delen hun favoriete adresjes.

Wie weet inspireren hun verhalen je wel om zelf aan een internationaal avontuur te beginnen. Zo niet, dan kan je deze tips gewoon gebruiken om je volgende zomervakantie te plannen. Zuid-Tirol is namelijk een geweldige bestemming. Je ontdekt er de natuurpracht van het Dolomietengebergte, smult er van de Italiaanse keuken en trekt er van de ene bruisende stad naar de andere.

© pixabay.com
Mountainbiker Roel Paulissen

Wie van mountainbiken houdt, kent de Zonhovenaar Roel Paulissen als zevenvoudig Belgisch Kampioen en tweevoudig Wereldkampioen marathonrijden. Hij trok daarnaast verschillende keren naar de Olympische Spelen en viel in 2004 net naast het podium. In 2001 verhuisde hij naar Zuid-Tirol om dichter bij zijn nieuwe ploeg te zijn.

“Sindsdien woon ik in Antholzertal, ook bekend als Valle Anterselva. Na mijn verhuis heb ik deze vallei vlakbij de Oostenrijkse grens vaak met de mountainbike doorkruist en ben ik werkelijk verliefd geworden op de omgeving. Nu baat ik hier mijn eigen fietswinkel uit en ben ik trotse eigenaar van Sankt Walburg appartementen. Uiteraard spring ik nog vaak op de fiets. In de bergen liggen heel wat geweldige mountainbikepaden. De Klammljochrunde bij het skigebied Kronplatz is heel uitdagend. Het pad is bijna 95 kilometer lang. Tussen het hoogste en het laagste punt zit een verschil van zo’n 1.400 meter. Ook wie houdt van skiën, langlaufen en wandelen is hier dankzij de vele outdoor belevingen op zijn plaats. Zelf ben ik gek op de bergen, de uitgestrekte natuur en de cultuur. Je hebt niet enkel het Dolomietengebergte, dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort. Je ontdekt ook kerken, kastelen, steden, musea en andere bezienswaardigheden. Zelfs op je bord is Zuid-Tirol een hemels avontuur. Ik raad alle Belgen aan eens te proeven van Schlutzkrapfen. Dat is een gevulde pasta met spinazie en Parmezaanse kaas. Heerlijk!”
 

© Roel Paulissen

© Roel Paulissen
Hoteluitbaatster Godelive Vercruysse 
Het verhaal van Godelieve is er eentje boordevol romantiek. De Oostendse kwam aanvankelijk gewoon even skiën in Zuid-Tirol… tot ze er Herbert Santer tegen het lijf liep. De vonk sloeg meteen over en Godelieve besloot om te blijven. Twee jaar later stapte het koppel in het huwelijk. Dat resulteerde in vier kinderen en een wellnesshotel.

“We zijn de derde generatie die aan het stuur staat van Romantik Hotel Santer in Toblach, Dobbacio. Het is een zalige job, we zijn altijd omringd door mensen op vakantie. Die komen zich tegoed doen aan de natuur, het lekkere eten en het mooie weer. Er valt heel wat te beleven in Zuid-Tirol. In de winter kan je sneeuwschoenwandelen of alpineskiën. Maar ook ’s zomers zijn de mogelijkheden eindeloos. Dan maak je lange bergwandelingen, verken je de regio met de fiets of ga je op uitstap in de Dolomieten. Zelf hou ik enorm van de rust hier. In onze Jägdhutte tuur je naar het landschap terwijl je nipt aan een glaasje rode wijn en smult van speck of kaminwurst. Nog meer ontspannen, kan in onze wellness. We beschikken over verschillende sauna’s en binnen- en buitenzwembaden. Je kan ook een massage nemen of gewoon de kalmte opzoeken aan de beekjes of in het bos, waar je geniet van een fantastisch uitzicht.”
 

© Matthias Feyen

© Romantik Hotel Santer
Chef Levin Grueten
Levin is een gepassioneerde kok die opgroeide vlakbij Eupen. Tijdens een trip naar Zwitserland ontmoette hij de Italiaanse Teresa Pichler. Samen namen ze het hotel van haar familie in Zuid-Tirol over en creëerden ze een nieuw concept: Hotel ByHaller, een suitehotel middenin de wijnvelden met een modern restaurant waar je duurzaam en lokaal eet.

“Ik ben de chef-kok van ons AO Restaurant. Net zoals veel andere restaurants in de streek koken we enkel met de beste producten uit de bergen. We werken volgens de seizoenen. ’s Zomers ga ik bijvoorbeeld hiken, na de lunch daal ik dan terug af en speur ik naar champignons, bloemen en kruiden. Ik ben gek op Villnösser Brillenschaf, dat is vlees afkomstig van een schapenras dat enkel hier in één bepaalde vallei leeft. Wie graag een typisch gerecht uit de streek wil verorberen, zoekt een terras op in de bergen en bestelt daar Gulasch met Speckknödel. Vraag er een glas Weizenbier bij en je hebt een verrukkelijke combinatie. Hier in het noorden drink je trouwens de beste witte wijn van het land. Ik voel me enorm verbonden met dit landschap en met de bergen. In elke vallei bots je wel op een andere stad die z’n eigen geschiedenis en traditie heeft. Zelf ga ik het liefst naar Brixen, Bressanone. De stad is zo charmant, je kan er shoppen naar hartenlust en… ze serveren er lekker eten.”

© Hotel Haller – Tim Schardt

© Hotel Haller – Tim Schardt
Wijnmaker Hilde Van den Dries
Als kind bracht de Antwerpse Hilde heel wat tijd in de bergen door. Tijdens haar latere carrière in de marketingwereld fantaseerde ze vaak over een eigen wijndomein in Zuid-Tirol. Een droom die ze als onrealistisch bestempelde. Tot een hersentumor haar er resoluut voor deed kiezen om haar wens achterna te gaan.

“Onze wijngaarden bevinden zich in Laatsch in Vinschgau, op hoogtes tot wel 1.340 meter boven de zeespiegel. Doordat het terrein moeilijk is en de hellingen steil, doen we al het werk manueel. We oogsten in november en creëren minerale wijnen waarin je nog het terroir smaakt. Zelf ben ik een liefhebber van de typisch Zuid-Tiroolse druivensoort Lagrein. Die kan heel stevig zijn. Ook de frisse Vernatsch weet mij te bekoren. Al zijn vooral de Solaris en de Souvignier Gris mijn absolute topfavorieten. Ik teel ze zelf en merk nog elke keer hoeveel potentieel in deze soorten zit. Veel Vlamingen weten niet dat Zuid-Tirol zo’n uitstekend wijnland is, liefhebbers kunnen hier dus heel wat ontdekken. Zelfs als je niets met wijn hebt, blijft het een prachtig land. De rust en de ongerepte natuur liggen altijd binnen handbereik. Er zijn heel wat leuke plekken in de buurt. Ik ga vaak op stap met de hond. Dat kan voor een rustige wandeling zijn rond de Haidersee of voor een pittige tocht door Nationalpark Stilfserjoch. Ook de kuurstad Meran is geweldig, daar hangt een zuiderse, mediterrane sfeer.”

© Weinhof Calvenschlössl

© Weinhof Calvenschlössl

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *