Reizen.be > Introductie in de Spaanse wijnen
Spaanse wijn

Introductie in de Spaanse wijnen

Bij wijn denkt men vaak al gauw aan Frankrijk. Maar Spanje is de op drie na grootste producent van wijnen in de wereld. Inderdaad liggen hier Frankrijk en Italië voor. Maar ook in Spanje is het klimaat voor het produceren van wijnen goed. Men kent natuurlijk wel namen als Rioja en Ribera del Duero. Er zijn zoveel soorten om uit te kiezen. Wanneer je interesse hebt in de Spaanse wijnwereld, is dit in ieder geval een leuk stukje om te lezen.

© commons.wikimedia.org

De historie van wijn maken in Spanje
Laten we wel beginnen bij het begin. Ongeveer rond 4000 voor Christus begon men met het telen van druiven. Spaanse wijnen werden verhandeld door Europa maar werd hard verstoord door de Moorse invasie. Pas rond de 14e eeuw werd de Spaanse wijn weer verhandeld in Europa. Vooral in Engeland vond de Spaanse wijn veel liefhebbers. Daar werd de wijn dan ook veel verhandeld. Ook tijdens de kolonisatie van Amerika namen de Spanjaarden veel wijnen mee in vaten over de oceaan. Lange tijd werd Spaanse wijn gezien als minder goed dan de wijn uit bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. Maar sinds het einde van de 20e eeuw wordt Spaanse wijn zeer gewaardeerd, de kwaliteit is verbeterd en ontzettend goed.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

De meest bekende wijnstreken van Spanje
Er wordt nagenoeg door heel Spanje wijn gekweekt. Maar er zijn een aantal regio’s die er ook om bekend staan. Deze streken verschillen natuurlijk in kwaliteit en klimaat. Dit is op zich logisch, Spanje is een groot land. Hele bekende streken zijn de Rioja streek, de Priorat, de Ribera del Duero, de Cavastreek en de Jerez streek. In die laatst wordt de Sherry geproduceerd. Iedere streek heeft weer zijn eigen kwaliteiten. De Rioja streek staat bijvoorbeeld bekend om zijn volle rode wijnen. De Cavastreek natuurlijk om zijn mousserende wijnen. Het leuke is, dat Cava gemaakt wordt als Champagne. Dit in tegenstelling tot Prosecco. Prosecco wordt vaak gewoon aangevuld met koolzuur.

© commons.wikimedia.org

Verschillende classificaties in Spaanse wijnen
In Frankrijk kent iedereen natuurlijk de AOC wijnen. Dit zijn gecontroleerde wijnen, vaak net wat duurder en beter van kwaliteit. Ook in Spanje zijn er verschillende kwalificaties voor wijnen. Er zijn twee grote en bekende classificaties. De eerste is: ‘vino de mesa’. Dit is een tafelwijn. Een minder dure wijn. De ‘Vino de Calidad Producido en Region Determinada’ is de andere variant. Deze wijn is een beetje hetzelfde als de AOC wijnen. Hij is gecontroleerd op kwaliteit en voldoet aan bepaalde eisen. Het zijn vaak de wat betere wijnen.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Wijnkennis is altijd leuk om te hebben. Je kan de blits maken op verjaardagen, of je komt beter uit de voeten wanneer je in een grote wijnhandel staat. Als je van plan bent te reizen naar Spanje, zijn dit in ieder geval leuke feiten om te weten over de wijnwereld aldaar. Geniet van de vakantie, en ook van de wijn!

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *