Reizen.be > 8 duurzame vakanties in Europa

8 duurzame vakanties in Europa

Beslissen om duurzamer te reizen, wilt niet zeggen dat je nooit meer een vliegtuig mag nemen en het voortaan zonder luxe moet stellen. De fiets nemen in plaats van de auto, lokale initiatieven steunen, logeren in een eco-friendly hotel… het zijn allemaal voorbeelden van hoe jij de impact op het milieu kan beperken zonder in te boeten op plezier en comfort! Wij geven je alvast 8 bestemmingen om bij weg te dromen waar jij je steentje kan bijdragen aan een duurzamere wereld.


Een ongewoon hotel in de Vendée
Esthetisch, maar ook ecologisch logeren kan in de Terragora Lodges in Les Epesses. Gelegen in een groene oase van rust, maar toch op een kleine afstand van verschillende dorpen. De vorm, maar ook de gebruikte materialen maken van dit hotel een duurzame plaats. Maar liefst 95 % van de gebruikte materialen is er natuurlijk en ze werken voornamelijk met groene energie. In de buurt zijn verschillende fiets- en wandelroutes te vinden, alsook la Venise verte, een labyrint van moeras waterwegen. Je zal je dus niet snel vervelen!Go green, go Slovenia!
In 2016 werd de Sloveense hoofdstad Ljubljana tot Green Capital of Europe benoemd en werd Slovenië onderscheiden als ‘’s werelds meest duurzame land’. Je vindt er de meerdaagse fietsroute Bike Slovenia Green, maar ook verschillende eco-campings en het openbaar vervoer is er uitstekend geregeld. Dat Slovenië zich profileert als duurzame bestemming, staat vast. Hou je van glamping met net dat tikkeltje meer? Dan moet je in Chocolate Village by the River zijn, een duurzame accommodatie volledig in het teken van chocolade. Heerlijk!


LOGIS LOVES LOCAL
De hotel-restaurantketen LOGIS HOTELS zet in op duurzaamheid met ‘LOGIS LOVES LOCAL’. Wie in een LOGIS HOTEL verblijft, dompelt zich dus onder in de streek. Naast een focus op lokale tewerkstelling, kiezen de hotelhouders ook voor typische streekmenu’s waarbij ze gebruik maken van verse ingrediënten, afkomstig van plaatselijke leveranciers. Elk LOGIS HOTEL probeert te bouwen aan een betere, duurzamere wereld. 
Foto: LOGIS HOTEL Vertes Feuilles


Fietsen in de Vallée du Loir
De rustige Vallée du Loir is een ideale regio voor fietsers. De in totaal 320 km lange fietsroute Vallée du Loir à vélo wordt zelfs gezien als één van de mooiste fietsroutes van Europa! Bij de ambachtelijke winkels kun je een picknick bestellen van verse, lokale producten in een biologisch afbreekbare en recycleerbare verpakking. Naast wijn heeft de Vallée du Loir ook zijn eigen, duurzaam geproduceerd bier ‘éo’ uit La Flèche. Hiermee is je picknick compleet!


De Malta Farm Map
Je bent op reis, maar wilt toch je inkopen doen bij lokale boeren of biologische markten. Hoe begin je daaraan? Malta heeft de oplossing. Met de Malta Farm Map kan je eenvoudig op de kaart zien waar je bijvoorbeeld olijfolie, honing, wijn of aardbeien kan vinden bij een lokale boerderij. Combineer dit met een verblijf in een farmhouse en het plaatje is compleet. Verder heeft Malta  hoge ambities op het vlak van duurzaamheid. Onder andere zijn er regelmatig beach clean-ups, worden zeeschildpadden verzorgd en getraceerd en kan je er het eerste klimaatvriendelijke toerismediploma halen.Dieren digitaal identificeren
Niet iedereen is een rasechte ornitholoog of mammaloog, maar laat je daarom niet afschrikken om dieren te spotten!  Met de dG, de Digital Guide, van SWAROVSKI OPTIK kan je aan digitale identificatie doen. Dat wilt zeggen dat je via de bijhorende apps op je smartphone de dieren kan identificeren die je door de dG ziet. En het leukste eraan: je kan het toestel connecteren met 5 smartphones of tablets op hetzelfde moment! Geen geruzie meer om wie de verrekijker mag gebruiken dus. Bovendien kan je ook snel en makkelijk foto’s maken via de dG die je onmiddellijk kan delen met je vrienden of familie. Waar wacht je nog op?


Groen, groener, Zuid-Tirol!
In de noordelijkste provincie van Italië, Zuid-Tirol,
 besteedt men veel aandacht aan ecologie en duurzaamheid, ook op vlak van toerisme. Bio-hotels als Biorefugium Theiner’s Garten laten je ontdekken dat ‘organisch voedsel’ erg lekker is en dat ‘duurzaamheid’ niet gelijk is aan ‘al het goede opofferen’. Bij de familieboerderij Taser Alm worden alle kamers verwarmd door houtsnippers en zonnepanelen, produceren ze 36% van de elektrische stroom via fotovoltaïsche installaties en gebruiken ze water uit eigen bron.Nausicaá tegen klimaatverandering
Nausicaá in Boulogne-sur-Mer, het grootste aquarium van Europa, wil de bezoekers bewust maken van het belang van de oceaan voor de mensheid en van de schadelijke impact op het zeemilieu door onze levenswijze. Hun nieuwste tijdelijke tentoonstelling ‘in het oog van de klimaatorkaan’ is een totaalspektakel gericht op de problemen van klimaatverandering. Met deze visie is een bezoek aan Nausicaá een must, voor kinderen en volwassenen, zeker nu het thema klimaatverandering brandend actueel is.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *