Reizen.be > 7 manieren om verantwoord te reizen

7 manieren om verantwoord te reizen

Elk jaar opnieuw vertrekken er weer meer mensen op vakantie dan het jaar ervoor. De wereld is een stuk kleiner geworden en reizen wordt in de regel ook goedkoper. Bestemmingen die enkele decennia geleden nog volstrekt onbereikbaar leken zijn vandaag de dag slechts een paar klikken op een website veraf. Een fantastische evolutie! Maar wel eentje die de wereld en het milieu voor problemen stelt. Een ecologisch bewustzijn is immers niet iets wat veel reizigers automatisch hebben. Betekent dat dan dat je de volgende keer beter thuisblijft? Natuurlijk niet, dat betekent gewoon dat je beter deze zeven simpele tips om duurzaam te reizen in acht neemt.

© Pixabay.com

Compenseer de vlucht
Met het vliegtuig rondreizen is een echte ramp voor het milieu. De kerosine die tijdens de vlucht de brandstof is geeft na verbranding een uitstoot van CO² wat bijdraagt aan het broeikaseffect. Zeker korte vluchten dragen hier fel aan bij. Wil je toch het vliegtuig nemen omdat het nu eenmaal de enige manier is om op veel plaatsen te geraken? Compenseer dan je vlucht middels een passende donatie. Websites als GreenSeat en Trees for All geven je alle informatie mee die je nodig hebt om dit te doen.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Heb respect voor de natuur
Te veel toeristen beslissen op locatie om toch maar iets mee te nemen om terug te denken aan die bepaalde plek. Bovendien laten ook veel toeristen afval achter op schitterende locaties. Doodzonde is dat want als iedereen dat consequent begint te doen zit je met een huizenhoog probleem na slechts een aantal dagen.

Boek lokaal
Wil je de lokale bevolking en economie steunen? Boek dan bij een lokale reisorganisatie. Vaak weten ze ten slotte ook gewoon beter wat er allemaal te zien is.

Wilde dieren knuffelen? Opletten!
Knuffelen met wilde dieren is niet iets wat je in de natuur zomaar kunt doen. Lukt dit toch zoals je vaak terugziet op foto’s met leeuwen of olifanten dan kan je je de vraag stellen hoe dit komt en of de dieren wel goed behandeld worden. Vaak is het zo dat deze wilde dieren al van jongsaf bij de familie worden weggehaald om voor de toeristen leuke trucjes uit te halen. Niet exact wat je wilt als dierenvriend.

© Pxhere.com

Souvenirs? Denk even na
Op veel plekken worden souvenirs verkocht met ingrediënten die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Een ketting gemaakt van koraal, kleding versierd met veren van de lokale tropische vogels en meer van dat. Laat deze souvenirs dan ook links liggen! Shop bewust en duurzaam.

Tracht plastiek te vermijden
Plastiek is één van de meest vervuilende materialen op aarde en wordt dan ook nog eens in gigantische hoeveelheden aangemaakt en gebruikt. Draag jouw steentje bij aan het bestrijden van vervuiling in dergelijke landen en laat plastiek zo veel mogelijk achterwege.

[do_widget id=enhancedtextwidget-26]

Slaap als een roos
Heb je vaak moeilijkheden om op reis in slaap te vallen? Misschien ligt dat wel aan de accommodatie. Een goed idee om duurzaam te reizen is te boeken bij een lokaal hotel dat met lokaal personeel werkt. Wedden dat je door jouw goede daad als een roos slaapt?

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *