Reizen.be > Sneeuw, romantiek en wintermagie in Slovenië

Sneeuw, romantiek en wintermagie in Slovenië

Je struint door een wit sneeuwtapijt, van een charmant kerkje naar een romantisch verlichte boulevard. Je nipt van een heerlijke kop warme chocomelk, terwijl in de verte de bergen en de bossen opdoemen. Zo ziet niet alleen winterwonderland eruit, ook Slovenië verandert tijdens eindejaar in een zalig kerstparadijs.

Kerstmis en Nieuwjaar besprenkelen Slovenië met sneeuw, fonkelende lichtjes en een flinke portie magie. Imposante kerstbomen, levensgrote ijssculpturen en betoverende optredens doen de straten lijken op het decor van een dromerige kerstfilm.


Ljubljana: stad vol lichtjes

De Sloveense hoofdstad Ljubljana laat je niet onbewogen. Meer dan 50 kilometer aan lichtslingers spreiden hun gloed over de stad. Ze zijn het werk van Urban Modic. Met zijn decoratie brengt hij een ode aan het leven. Ook de 18 meter hoge kerstboom op het Prešerenplein is best imposant. Hij weegt zo’n 4 ton en is versierd met 10 kilometer aan lichtjes.

Copyright: Miro Zalokar

Bled: waar legendes en duurzaamheid elkaar ontmoeten

Zelfs zonder alle charmante kerstdecoratie ziet Bled er idyllisch uit. Het grote meer midden in de stad is een echte eyecatcher. Op 25 december brengen zangers, dansers en andere artiesten er na zonsondergang een geweldige show. Vlakbij het eiland op het meer zinkt de legendarische bel van Bled ondertussen traag naar de bodem.
Het uitzicht op het meer van Bled is fantastisch vanop de groene wandelpromenade. De versierde kerstbomen zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. Na de feestdagen krijgen alle bomen een nieuwe thuis. Duurzaamheid is hier dan ook erg belangrijk. Zo heeft het vuurwerk op oudejaar plaatsgemaakt voor een spectaculaire lichtshow.

Copyright: Kleva d.o.o.

Koper: badend in duizend en één lichtjes 

Kerst aan zee, dat viert Slovenië in de charmante badplaats Koper. ‘Fantazima in Wonderland’ betovert de straten en pleinen met adembenemende lichtinstallaties. Je spot er niet alleen sneeuwmannen en koetsen, maar ook levensgrote dieren, een gouden olijfboom en een fonkelende sterrenhemel. Indrukwekkende videoprojecties op de gevel van het Praetoriaanse paleis brengen dit monument terug tot leven. Ook de enorme schaatspiste met zicht op de verlichte stad zorgt voor uren winterplezier.

Copyright: Jošt Gantar

Kranj: tussen bergen, poëzie en sprookjesbossen

Pal in de Sloveense Alpen stuwt Kranj Kerstmis naar een nieuwe hoogte. Deze stad was ooit de thuishaven van de bekende dichter France Prešeren. Zijn verlichte verzen zweven feestelijk boven de straten en besprenkelen iedereen met romantische wensen.
Ook kinderen zijn helemaal verzot op Kranj. In een mysterieus bos ontmoeten ze eekhoorns, uilen en rendieren. Bij het huis van de Kerstman hangt een heuse brievenbus waarin ze hun verhalen en wenslijstjes deponeren. Ook de vriendelijke dwerg Kranček staat klaar voor een tocht door de stad boordevol leuke weetjes en sappige legendes.

Voor meer informatie over Slovenië, surf naar www.slovenia.info

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *