Reizen.be > Een boerderijvakantie in Zuid-Tirol: puur culinair genot!

Een boerderijvakantie in Zuid-Tirol: puur culinair genot!

Een vakantie op een boerderij in Zuid-Tirol garandeert uiteraard adembenemende uitzichten en pure ontspanning in de zuivere berglucht. En niet alleen de schitterende, ongerepte natuur van Zuid-Tirol is een bezoek waard, de vele boerencafé’s en Buschenschänke zijn dat zeker en vast ook! Veel boerderijen hebben hun deuren voor toeristen geopend, om hen een onovertroffen authentieke culinaire ervaring van de Zuid-Tiroler keuken te bieden.

© Roter Hahn

Hier eet je rechtstreeks van de natuur

De boeren in Zuid-Tirol zijn van oudsher zelfvoorzienend. Vroeger maakten ze bijna al het voedsel voor dagelijks gebruik op de boerderij zelf. Een bezoekje aan de dorpswinkel was een uitzondering. De boeren van vandaag kunnen terugvallen op deze schat aan ervaring. Ze weten als geen ander hoe je van de beste en meest verse producten een fantastisch gerecht op tafel tovert. Pittige schoorsteenworsten, fruitige jams, ingemaakte groenten, fijne wijnen en mierzoete honing – de lijst met hoogwaardige delicatessen van de boerderij gaat heel lang door.

De producten van de boerderij smaken niet alleen goed, ze zijn ook volledig natuurlijk. De traditionele boerentuin ontbreekt op geen enkele boerderij in Zuid-Tirol. Hier kweekt de boer een indrukwekkende verscheidenheid aan bessen, fruit en groeten. Vanuit het kruidenbed waaien de geuren van verse kruiden je tegemoet. Al deze grondstoffen van de natuur brengt de boer in een frisse of verfijnde vorm op tafel.

Een unieke culinaire ervaring

De boerencafé’s in Zuid-Tirol serveren niet alleen dranken. Ze zijn gespecialiseerd in stevige, smaakvolle en heerlijk geurende berggerechten met ingrediënten die zoveel mogelijk van eigen boerderij en uit de directe omgeving komen. De vermoeide toerist kan op adem komen met gerechten als kaasgnocchi, spekknoedels of Bauerngröstl (gekookt rundvlees met geroosterde aardappelen). En in de lente en zomer kan de bezoeker zijn hart ophalen met heerlijke asperges, seizoenssalades of ‘Schlutzer’, deegpakketjes gevuld met verse spinazie of kwark. Stuk voor stuk gerechten die na een dag lang berglucht opsnuiven zeker hun weg zullen vinden! Ook zelfgebakken taarten van vruchten uit eigen tuin zijn als tussendoortje of nagerecht niet te versmaden. Doordat alles vers wordt verwerkt, blijft alle smaak behouden.

© Roter Hahn

Kakelverse start van de dag

Maar ook reeds vóór de wandeling vraagt de innerlijke mens erom gevoed te worden. Het begin van een zonnige vakantiedag op een boerderij in Zuid-Tirol is een feestje op zich. De gastvrije eigenaren staan al vroeg op om hun gasten een heerlijk begin van de dag te bezorgen. Wanneer de gasten binnenkomen, treffen zij een rijkgevulde ontbijttafel aan, vol overheerlijke regionale producten. Zelfgebakken brood, verse boter en overheerlijke melk, yoghurt en kwark van de eigen koeien staan garant voor een heerlijke culinaire ervaring op de vroege ochtend. En niet te vergeten: de kakelverse, puur biologische eieren die rechtstreeks afkomstig zijn van de kippen op de boerderij. Met zo’n rijk boerenontbijt is een weergaloze start van de dag absoluut gegarandeerd. In de zomermaanden kan de bezoeker ook volop genieten van verse vruchtensappen die op de boerderij worden gemaakt van de vruchten van eigen fruitbomen en -struiken. Peren, pruimen, kakhi’s, kiwi’s en veel meer, tot eind oktober geniet je hier van een overdaad aan heerlijk seizoensfruit van eigen kweek.

Eerlijk, lokaal en authentiek

Het moge duidelijk zijn: op de boerderijen in Zuid-Tirol wordt veel waarde gehecht aan het gebruik van eerlijke, authentieke, lokale producten en het maken van originele gerechten met recepten die vaak al vele generaties oud zijn. Het rundvlees, de melk, yoghurt en kwark zijn afkomstig van koeien die alle ruimte hebben op de frisgroene alpenweides in de omgeving van de boerderij. Varkensvlees komt rechtstreeks van varkens die scharrelden bij het eigen boerenerf. Vruchten en groenten worden lokaal gekweekt. Al die producten worden met veel zorg verwerkt tot de heerlijkste gerechten. Bezoekers van deze prachtige regio zullen die grote toewijding zeer zeker in de smaak terugvinden.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *